Permakulturno oblikovanje gozda hrane

2. junij 2018

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

PRESAJANJE SADIK VRTNIN

Sejati sem začel v začetku meseca aprila, sejal sem več vrst paradižnikov, paprike, kumaric, poletno solato ipd.

Paradižniki so tokrat vzklili zunaj

Veliko stvari sem spremenil v načinu vrtnarjenja. Vsako leto sem že februarja sejal seme paradižnikov v majhne lonce, katere sem imel v notranjih prostorih. Sadike so bile vedno pretegnjene in razvajene, zato so se s težka prilagajale na zunanje vplive. Najprej jih je šokiralo presajanje, zatem klimatski pogoji, ki so zunaj diametralno drugačni kot v notranjih prostorih.

Letošnjo sezono sem semena paradižnikov, ki sem ga hranil v hladilniku skozi leto, posejal v lonce, ki so bili v kompostni lopi, v primerni polsenci. Vse sadike so uspele izredno lepo, so močne in že vajene zunanjih pogojev. Tako jih tudi presajanje ni veliko šokiralo, saj sem presajal v poznem popoldnevu. Poleg tega so imele sadike že dokaj dobro razvit koreninski sistem, vendar ne do te mere, da bi se korenine začele vrteti po dnu lonca. 

Priprava gred in presajanje sadik paradižnikov

Grede sem imel pripravljene že od lanske sezone, dodal sem le nakošeno travo. Travo kosim z ročno koso, po starih običajih. Vedno, ko urejam vrt ali okolico poskušam uporabiti ročno orodje, ki ne proizvaja umetnega hrupa in onesnažuje okolja. Tudi sam imam raje mir kot ropot vseh mogočih človeških iznajdb.

V zastirko iz sena sem ročno izdolbil luknje in dodal dve do tri pesti sveže narejenega komposta. Kompost se na ta način dobro zrači in še vedno ohranja vlago, ki je zelo pomembna za rastline. Tako je vsaka sadika paradižnika dobila do 20cm globine in 10 cm radia kvalitetnega komposta. 

Pripravljene sadilne jame za sorto Taxi Yellow. Pozneje popoldne sem sadike presadil v sadilne jame in zalil z malo zalivalko. Zalival nisem veliko, saj je bil kompost dovolj vlažen, prst v loncu s sadiko prav tako. 

Sejal sem naslednje sorte paradižnikov iz katerih so zrastle čudovite sadike, 1884, Taxi Yellow, Green Zebra in Yasha YU. Presadil sem dve sadiki sorte 1884, sedem sadik sorte Taxi Yellow, tri sadike sorte Green Zebra in tri sadike sorte Yasha YU. Vse ostale sadike paradižnikov sem podaril bližnjim osebam. Sorta 1884 je izredno stara kot že ime nakazuje. Paradižniki so ogromni in nagrbančeni, rdeče barve. Taxi Yellow je sorta, ki rodi le enkrat,rastlina nato propade. Sadeži so majhni, premera 4 cm, rumene barve. So zelo sladki in osvežujoči. Paradižniki sorte Green Zebra so prav posebni in izgledajo drugače, kot smo vajeni. Nikoli ne postanejo rdeče barve, ostanejo svetlo zelene s temnimi vertikalnimi črtami. Sadež je zrel ko pri peclju začne spreminjati barvo v rumeno. Okus je odličen, kislo sladkast in zelo osvežujoč. Nazadnje sem presajal še sorto Yasha YU, ki je pravzaprav neke vrste volovsko srce, z razliko, da je odporen na pokanje povrhnjice sadeža.

Cvetovi paradižnika Taxi Yellow.

Paprike, solata in kumarice

Sejal sem dve sorti paprik, Nardello in Italian Sweet. Sorta Nardello mi letos ni uspela, izgleda, da je bilo seme pobrano prekmalu. Sicer imam zalogo semen še iz predlanske sezone, vendar jih zaenkrat nisem uporabil. Italian Sweet semena so bila pobrana pravočasno in dobro skladiščena, zato so se iz njih razvile lepe sadike. Paprike sem presajal po istem postopku kot zgoraj opisane sadike paradižnikov. Presajal sem po dve sadiki paprike v eno luknjo. To sem storil po predlogu moje mame, saj so tako sadili nekoč. Menda zato, da bolje rastejo po dve skupaj. Sicer ne vem zakaj, vendar mislim, da bolj do izraza pride podpora sadik me seboj.

Za solato sem pripravil manjše sadilne luknje, zastirke sem uporabil prav toliko kot pri paradižnikih in paprikah. Sejal sem poletno solato. Sedaj so sadike velike in se lepo razvijajo. Le eno sadiko so uničili kosi, ki zelo radi krpajo po gredah, saj so polne organizmov, ki teknejo tem pticam.

Dve sadiki kumaric za vlaganje sem tokrat presadil ob doma izdelani podpori, ki stoji pod kotom. Nekje sem zasledil, da le-te najbolje rastejo ob podpori, ki je nagnjena za kot 45 stopinj. Jaz sicer nisem toliko nagnil, ker poskušam izkoristiti vertikalno rast in prostor. Sadilna luknja je bila pri pripravi tu največja, saj kumarice kot npr. buče potrebujejo kvalitetno prst. Najprej sem presadil dve sadiki, dva tedna kasneje še eno sadiko kumaric za vlaganje.

Kumarice se vzpenjajo po nagnjeni opori. Družbo jim delajo poletne solate in česen, ter papriki.

Sejanje nizkega in visokega fižola

Semena nizkega fižola, sorte Ledvičar sem sejal na robove gred. Pred tem sem imel na robovih divje pokrovne rastline, ki so imele funkcijo senčenja in ustvarjanje mikro klime na gredah. Poleg tega so izredno lepo cvetele in čebele so bile vsak dan na gostiji. Kasneje so se čebele premaknile na živo mejo, ki raste okoli gozdnega in permakulturnega vrta. Kosteničevje je cvetelo na vse pretege in gostija je bila nepopisna. Dejansko je postala živa meja, saj je kar brenčala od števila čebel.

Nizek fižol

Naj se vrnem na nizek fižol. Funkcija nizkega fižola bo prav tako ustvarjanje mikro klime, vendar bom iz njih dobil tudi lepe fižole. Ko bodo rastline fižola odmrle, jih bom pustil na gredah. Rastline fižola fiksirajo atmosferski dušik in shranijo na svojih koreninah, katerega druge rastline uporabijo za rast.

Nizek fižol na robu grede, v kateri so česen, dve sorti paradižnika. V gredo so posejane še lubenice.

Visok fižol

Sejanje visokega fižola sem letos opravil tudi drugače oz. sem ga uporabil predvsem za senčenje nekaterih delov permakulturnega vrta, kjer še ni dovolj senčno. Visoke, tanke kole sem pripravil pred setvijo. Nato sem okoli kola izdolbil majhen jarek, kamor sem nasul svež kompost, enak kot pri ostalih vrtninah. Pred sejanjem visokega fižola, sem semena namočil v vodo. Sicer priporočajo dlje časa, vendar sem ga sam namakal le kakšni dve uri.

Od podiranja smrek, ki so bil ob meji s sosedom so mi ostale dolge upognjene veje, ki sem jih prelagal sem ter tja po permakulturnem vrtu. Tokrat sem za njih našel perfektno lokacijo. Pred meseci sva s prijateljem odstranila dvignjeno gredo, ki je bila sestavljena iz 20 let starih tramov. Na tem mestu sem zniviliral zemljo v obliki kroga. Na robove kroga sem naredil luknje, kamor sem vtaknil dolge smrekove veje. Na vrhu, torej na stičišču vej sem jih zvezal z naravno razgradljivo vrvjo. Nastala je nekakšna struktura, ki mi bo kasneje nudila senco pri opazovanju mlake in ostalega permakulturnega vrta. Ob luknjah, kjer sem vtaknil smrekove veje, sem posejal seme visokega fižola, na vsako vejo deset. 

Visok fižol ob smrekovih vejah. Veje so dolge približno 2,5 do 3 metre. Rob je zastrt z ročno pokošenim senom travnika ob permakulturnem vrtu.

Visok fižol sem sejal tudi na klasičen način ob smrekove sušice premera 2 do 3 cm. Lokacija teh je blizu bananinega kroga, kjer sem imel prosto gredo, na zahodnem delu gozdna hrane. Poleg sem presadil še preostalo sadiko paradižnika Green Zebra. Celotno gredo sem zastrl z porezano mrtvo koprivo, ki je rastla na tem mestu do aprila. Pokrovna rastlina je nudila veliko cvetov, kar so s prida izkoriščali čmrlji. Dodatno sem zastrl s senom iz bližnjega travnika ob permakulturnem vrtu.

Levo bananin krog, v fokusu dve smrekovici sušici z rastlinami visokega fižola. Poleg fižola je presajena sadika paradižnika Green Zebra. Desno se nahaja še ena smrekova sušica z rastlinami visokega fižola.
Tretji kol smrekove sušice z visokim fižolom.

Za konec malce daljšega vpisa vam prilagam sliko maslenke, čudovite užitne rastline. Sam zaužijem popke, predenj se razvije v cvet.

 

Osti Jarej.

31. januar 2021

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

ZAJETJE V GOZDU HRANE

5. maj 2019

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

GREDE RASTLINJAKA

2. maj 2019

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

EVOLUCIJA SISTEMA, 2. DEL

30. april 2019

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

EVOLUCIJA SISTEMA

29. maj 2018

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

USTVARJANJE OB GOZDU HRANE

11. maj 2018

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

BANANIN KROG

5. november 2017

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

BARVE JESENI

Čudovite jesenske barve na prekrasen sončen dan.
...  

7. oktober 2017

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

BISTVEN JE KOMPOST

30. marec 2017

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

PREBUJANJE NA VRTU

Cvetoče...  

12. september 2016

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

PERMAKULTURNI VRT SEPTEMBRA