Permakulturno oblikovanje gozda hrane

30. april 2019

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

EVOLUCIJA SISTEMA

V sedmem letu ustvarjanja eksperimentalnega permakulturnega vrta sem se odločil za dodelavo sistema, kjer bodo vsi elementi veliko bolje povezani kot so bili v dobi eksperimentiranja.

Opazovanje pred evolucijo gozdnega vrta

Skozi čas opazujem permakulturni sistem, kjer eksperimentiram z rastlinami, elementi in povezavami med njimi. Pri obdelovanju gozdnega vrta in ostale posesti vedno skušam najti najboljše možne rešitve, upoštevajoč permakulturno etiko. Pri evoluciji permakulturnega sistema gre za to, da elemente, ki so že del sistema posodobimo tako, da imajo več povezav ali funkcij. V nekaterih primerih element v celoti odstranimo. Tako sistem postaja vse bolj kompleksen, kot je tudi narava sama. Posest ne opazujem le na mestu kje stojijo elementi, velikokrat se odmaknem iz sistema, opazujem tudi iz hiše, kjer me ponavadi živali težko opazijo.

Vsako leto opazim kaj novega, težje pa je fotografirati, saj se dogodki zgodijo hitro. Recimo, pred dnevi je v času ko sem obdeloval eno od gozdnih gred, priletel manjši ptič, ki ga do tistega trenutka še nikoli nisem videl. Zapomnil sem se le barvo in poteze, do tedaj meni neznane ptice. Kaj hitro sem na medmrežju našel slike podobnih ptičev in izvedel, da gre za ptico Čižek (Carduelis spinus - wikipedija), ki živi in gnezdi predvsem v brezovih gozdovih in gozdovih jelše. V moji okoli sicer ni veliko brez, je pa jelš zato toliko več. Obe vrsti dreves sta sicer pionirski rastlini.

Vrnimo se na opazovanje. Pri opazovanju dobim vpogled tudi o vzorcih vedenja ptic, dvoživk, žuželk in ostalih živali, ki redno obiskujejo gozdni vrt ali so celo redni prebivalci permakulturnega sistema. Predvsem dobim zelo dober občutek časa in prostora v katerem si delimo gozdni vrt, kdaj prihajajo manjše ptice, večje ptice, v katerem mesecu v letu se razvijajo kačji pastirji, kdaj žabe, krastače, urhi. Vsa ta bitja so večja in jih z malce truda zlahka opazimo. Težje pa je opaziti žuželke, predvsem v zgodnjem stadiju razvoja. Kasneje z malce več vaje lahko opazimo tudi mlado bogomoljko in gnezda odraslih bogomoljk, ki so prav neverjetna.

Izredno zanimivi so pajki, ki jih je nemalo v vsakem kotičku gozdnega vrta, lopi, grmu, veji. Predvsem so pajki neverjetno koristna bitja. S svojimi izrednimi podvigi, grajenja ene od natrdnejših struktur v naravi, zaustavijo mnoge ostale škodljive in neškodljive žuželke. Opazil sem, da pajki zavzemajo velik del ekosistema. Njihov življenjski prostor zavzema tako tla, kot višje predele sistema. Opazil sem tudi pajka, ki ne plete mrež, vendar čaka v zasedi na listu cveta. Majhen, bel in praktično neviden, potrpežljivo čaka na cvetu ivanjščice, da jo obišče opraševalec.

Cvetni pajek (Misumena vatia) je holarktično razširjena vrsta rakovičarjev. To so rumeni ali beli pajki, kar je odvisno od cveta, na katerem prežijo. (Vir: Wikipedija)

Bitja, ki niso vidna človeškemu očesu prav tako opravljajo svoje funkcije. Pomen mikroorganizmov je tako zelo visok, da ga niti ne znam opisati z besedami. Ker mikroorganizmov ne vidimo s prostim očesom, si pomagamo na druge načine. Indikatorji kažejo na vsebnost mikroorganizmov v medijih, največkrat prsti in vodi. Recimo, na preorani njivi mikroorganizmi umrejo in gre njihova energija v nič ali pa so v mirovanju, kar tudi ne prispeva k plodnosti tal, ker so podrvženi neusmiljenemu soncu, prhki zemlji ob sušah in težki ob deževju. Da bi nam naše rastline uspevale moramo začeti delati na prsti in opazovati ter tipati z rokami. Uporabiti moramo vse človeške čute.

Poskusi vzeti v eno roko, pest zemlje iz oranih njiv in pest komposta. Razmišljaj samo o vsebini leve in desne pesti, vprašaj se: “Vsebina katere roke mi daje prijetnejši občutek, ima lep vonj po gozdu, v kateri čutim življenje?“ V kolikor dobro opazujem, občutim, da je kompost vedno nekje enake vlažnosti in strukture (seveda, ga moramo hraniti skozi čas), ne glede na vremenske razmere. Nasprotno je zemlja, ki je suha in z malo mikroorganizmi, prhka in se dejansko izlije iz roke, kot pesek peščenega merilnika časa, t.i. peščene ure. Mokra zemlja postane težka, zbita in nemogoče življensko okolje za koristne mikroorganizme. Posledično bo pridelek slabši, predvsem ne bo vseboval toliko hranil kot bi jih lahko. Nenazadnje so rastline na takih območjih podvržene slabi odpornosti, kar botruje boleznim in zmanjšanjem količine pridelka ali celo uničenjem celotnega pridelka.

Odmik dvignjenih gred iz gozdnega vrta

Težko rečem koliko časa me motijo dvignjene grede, katere kažejo na mojo neizkušenost. Po drugi strani so kvadratne dvignjene grede moj prvi korak v svet gojenja rastlin. Nikakor odločitev ne obžalujem, saj sistemu nisem nič škodil.

Začetek odstranjevanja, odkopa dvignjene grede. Kot vidiš je rastlinje preraslo zunanji, saj se je zemlja nabrala do vrha zunanjega roba pri večletni rasti različnih trav.

Gledano skozi današnje oči, za katerimi je 7 let izkušenj opazovanja, sem si ustvaril še več dela kot sem ga imel. Zakaj? Mislim, da bi v tem koraku morali že vsi vedeti, da gre govora o robovih, ki so zelo produktivni. V mojem primeru je bil ta rob dvakratni, zunaj grede in znotraj grede. V kolikor bolje pomislim, celo tri robove. Sama lesena obroba je rob, na kateri lahko zastaja voda, se zaseje neželena rastlina ipd. Z zunanje strani sem nekako še obvladoval stanje, z notranje strani dvignjene grede je bilo nemogoče skrbeti za red. Nastajal je kaos. Kasneje sem na robove sam sadil rastline, s katerim sem želel preprečiti rast neželjenih, vendar sem znova in znova obupaval. Sedaj vem zakaj temu tako, pred leti mi ni bilo jasno. Vsaka rastlina ima svoj namen, posledično zaseda mesto, kjer najbolj uspeva.

Slika je malce zamaknjena, orientir sta zgornja dva grma in sivka. Na tem mestu sedaj nastaja nov element.

Sčasoma sem s pomočjo prijateljev grede odstranil, sistem si je opomogel. Zadnjo dvignjeno gredo sem odstranil pred nekaj tedni. Na tem mestu sedaj nastaja nov element, ki bo povezal gozdni vrt v nekakšno celoto, sklenjen življenjski krog.

Urejanje poti gozdnega vrta

Sprva poti niso nastajale namenoma in to sem tudi želel. Poti so elementi, ki povezujejo ostale element med seboj. Kjer sem predvidel pravi prostor za gredo ali drugačno zastavitev, sem hodil od komposta do gred, od gred do vodnih zbiralnikov in spet nazaj. Tako so se nekako oblikovale najkrajše možne poti, upoštevajoč, da je pot tudi zanimiva in funkcionalna.

Na levi strani je pred urejanjem poti, medtem ko je na desni strani že urejena pot in ostale površine.

Evolucijo sem na tem mestu izvedel tako, da sem obstoječe poti uredil. Najprej sem jih poširil iz borih 20 cm, kjer sem se na trenutke počutil kot vrvohodec. Sedaj je širina poti 40 centimetrov. Pri tem sem pazil še na plastnice (izohipse), zatorej so poti v vodoravni liniji. Vzročno se pri deževju voda zadržuje na poteh in vpija v obdajajočo obliko posesti. Hkrati sem potem dodal dodatno funkcijo, ustavljanje vode in vpijanje. Poleg tega sem omogočil lažji dostop in sprehod po gozdnem vrtu, ki je zadnje čase že prava dogodivščina.

V drugem delu bom pisal o evoluciji načina kompostiranja, o novem kuhinjskem vrtu, dodatnem sajenju dreves in o najbolj perečem vprašanju permakulturnega oblikovalca. Morda veš ti kako se vprašanje glasi? Razmisli, do naslednjič.

Osti Jarej.

31. januar 2021

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

ZAJETJE V GOZDU HRANE

5. maj 2019

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

GREDE RASTLINJAKA

2. maj 2019

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

EVOLUCIJA SISTEMA, 2. DEL

2. junij 2018

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

PRESAJANJE SADIK VRTNIN

29. maj 2018

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

USTVARJANJE OB GOZDU HRANE

11. maj 2018

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

BANANIN KROG

5. november 2017

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

BARVE JESENI

Čudovite jesenske barve na prekrasen sončen dan.
...  

7. oktober 2017

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

BISTVEN JE KOMPOST

30. marec 2017

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

PREBUJANJE NA VRTU

Cvetoče...  

12. september 2016

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

PERMAKULTURNI VRT SEPTEMBRA