Permakulturno oblikovanje gozda hrane

5. maj 2019

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

GREDE RASTLINJAKA

Pred postavitvijo rastlinjaka sem začel z razmišljanjem o pripravi gred za sejanje in sajenje rastlin, predvsem plodovk.

Plastne grede v rastlinjaku

Za plastne grede sem se odločil v natanko pol ure. Za osnovo pri postavljanju gred za zelenjavo, v večji količini plodovk, sem imel obliko rastlinjaka (ogrodje) in površino, ki je na voljo. Na razpolago imam 12 m2. Zelenjavne grede potekajo iz vzhoda na zahod, kakor je postavljen rastlinjak. Torej sem se pri postavitvi ravnal po straneh neba.

Razporeditev gred

Permakulturni načrtovalec, prijatelj Luka ima rastlinjak že dlje časa. Sodelovala sva že na nekaj permakulturnih projektih. Tokrat sem imel v vpogled fotografije njegove razporeditve gred v rastlinjaku. Njegov rastlinjak je malce drugačne oblike in daljši. Funkcionalno gledano sta si vzporedna. Oba imata vrata na koncih in veliko okno vzdolž obeh daljših stranic rastlinjaka.

Leva stran fotografije mojega rastlinjaka je južna stran, desna pa severna stran neba. Gledamo iz vzhodne strani na zahod. Opomba: sadike paradižnikov razvajam za mamo.

Variant postavitve je nešteto, kakor si kdo zamisli. V rastlinjaku so postavljene tri grede, dve potekata ob daljši stranici rastlinjaka, torej južno in severno ter srednja greda, ki ima poseben namen. Podobno postavitev gred bom sem izvedel sam, z razliko, da jaz ne bom imel dvignjenih gred temveč plastne grede.

Južna stran rastlinjaka

Plastna greda na južni strani rastlinjaka bo skozi leto nedvomno najbolj na udaru. Na ta del sem posejal dve sorti paprik, Nardello in Sweet Italian. Semena so iz lastne pridelave in hrambe. Sicer paprike obožujejo vročino in vlago, vendar so še vedno na dokaj ekstremnem področju, zato sem pred rastlinjak, ob južni steni, posejal Vratičevolistno facelijo (Phacelia tanacetifolia). Slednja zraste do metra višine in jo lahko uporabim na dva načina. Predenj bi facelija ušla v cvet jo porežem in uporabim za zeleno gnojenje. Porežem, vržem na grede in pokrijem s slojem komposta. Še vedno se bolj nagibam drugi funkciji facelije, to je seveda paša za čebele in ostale koristne žuželke.

Južna plastna greda s sadikami solate in posejanimi paprikami. Skozi odprtino se vidi tudi mladi grm sivke, ki sem ga vzgojil sam in posadil pred rastlinjak.Vmes je sejana Facelija.

Če se vrnem na južno gredo s paprikami, naj omenim, da sem v bližini robu grede (kompost in žaganje z listjem) presadil solato sorte Rubinette, kateri obtrgavamo zunanje liste, ki tako ali tako nimajo več nobene funkcije. G. Charles Dowding (strokovnjak za solate) pravi, da funkcijo fotosinteze opravljajo le notranji, mladi listi solate. Šest, sedem solat Rubinette sem presadil tudi med paradižnike.

Greda za paradižnike

Na sredini rastlinjaka poteka greda, ki se jo zaradi postavitve, zlahka zrači direktno nad prstjo. Taka orientacijo grede nudi dober ekosistem za vzgojo paradižnikov, ki potrebujejo zračenje tik nad prstjo in tja do prvih listov. Ostale dele rastline prezračuje gibanja zraka pod listi, ki se vrtinči in potuje do vrha rastlinjaka, kjer je najvišja temperatura.

Dodatno zračenje skozi krošnje paradižnikov nudita ogromni odprtini na straneh rastlinjaka. Letošnja sezona bo moja prva sezona gojenja paradižnikov v rastllinjaku. Kljub vsem informacijam, ki jih imam, mislim da bo še zelo zanimivo. Vsekakor bo uspešnejše kot gojenje paradižnika na prostem. Uporabil sem štiri sorte paradižnika, Odessa, Crnković, Yasha Yu in sorto 1884. Delček grede sem namenil še štirim semenom jajčevcev.

Severna greda

Trenutno sem na severni in hkrati najbolj senčeni gredi (zaradi visokih paradižnikov) na pripravljeno plastno gredo posejal rdečo redkvico. Redkvica klije in raste izredno hitro, s tem bom prehitel morebitne ostale rastline. Teoretično gledano, sem zasedel nišo pred kompetitivnimi rastlinami, saj je bila površina pripravljena za kaljenje semen. 

Severno ležeča greda s posejano rdečo redkvico.

Na severno gredo imam plan poskusiti presaditi sadike lubenic, ki sem jih posejal pred kratkim. Zaenkrat še nisem najbolj siguren. Moje dvome vzbujajo karakteristike lubenic, ki se plazi po tleh in nastavlja cvetove. Je krasna pokrovna rastlina, podobno kot naše buče. Lubenica ni prilagojena našemu podnebju, zaradi česar sem po drugi strani začel razmišljati o sajenju lubenic v rastlinjak.

Poti med plastnimi gredami

Med izdelavo treh gred sem poskrbel tudi za poti znotraj rastlinjaka. Lani smo pomagali prababici pri spravilu podrtega drevesa bukve. Pri tem je nastalo ogromno žaganja, ki se je v letu dni nekoliko začeli predelovati in se malce pomešalo z bukovim listjem. Letos sem ta del pospravil in skušal vzeti čim manj listja. Seveda nisem pretiraval in listje delil od žaganja, saj veš, po zdravi pameti, po permakulturni etiki. Nabral sem nekaj jupolovih loncev materiala in ga posul na poti, ki so bile pred tem zastrte s kartonom in papirjem.

Skratka, rečem lahko, da sem imel lahko delo pri pripravi gred v rastlinjaku. Obrestovalo se mi je tudi hranjenje papirja in kartona, ki je sedaj v predelavi naravnih procesov. Solata uspeva odlično, čeprav je doživela manjši šok pri presajanju. Danes sem moral odstraniti škodljivce iz srčkov dveh sadik Rubinette solate. Vzklili so tudi paradižniki, potrpežljivo čakam še vzklitje paprik in jajčevcev ter rdečih redkvic, ki so bile sejane včeraj.

Osti Jarej.

31. januar 2021

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

ZAJETJE V GOZDU HRANE

2. maj 2019

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

EVOLUCIJA SISTEMA, 2. DEL

30. april 2019

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

EVOLUCIJA SISTEMA

2. junij 2018

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

PRESAJANJE SADIK VRTNIN

29. maj 2018

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

USTVARJANJE OB GOZDU HRANE

11. maj 2018

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

BANANIN KROG

5. november 2017

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

BARVE JESENI

Čudovite jesenske barve na prekrasen sončen dan.
...  

7. oktober 2017

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

BISTVEN JE KOMPOST

30. marec 2017

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

PREBUJANJE NA VRTU

Cvetoče...  

12. september 2016

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

PERMAKULTURNI VRT SEPTEMBRA