Permakulturno oblikovanje gozda hrane

29. maj 2018

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

USTVARJANJE OB GOZDU HRANE

Letošnje leto se mi prav nikamor ne mudi in trenutno se zdi, da je tako bolje.

Konec aprila in v začetku maja sem šele začel delati na področju eksperimentalnega permakulturnega vrta in gozda hrane.

Pet korejskih borov

Sicer sem na vrtu začel dokaj pozno, medtem sem imel druga dela. Lansko leto sem pisal o korejskem boru (Pinus koraiensis) in načinu priprave semen za uspešno kalitev. Letošnje leto so me presenitili poganjki korejskega bora, katerih sem se izredno veselil, saj sem postopke izvedel malce nerodno. Nisem ravno sledil planu, vendar je vseeno uspelo. Pet semen je preživelo do danes in zaenkrat kaže vse v redu. Ne bi pa vedel več, saj prvič gledam kako raste korejski bor. Morda malce podobno iglavcem naših gozdov.  

Korejski bor (Pinus koraiensis)

Improvizacija majhnega potoka

Čas še nikakor ni bil primeren, vsaj v mojem primeru, da bi karkoli sadil na gozdni vrt. Dolgo časa imam načrt v glavi, kako bi združil cisterno za vodo in mlako. Nekaj del, kot je izkop, sem izvedel že pred časom, tokrat je nastopil čas za dokončanje projekta. Po izkušnjah, se na „daljši“ proces izdelave določenih elementov v sistemu izkaže za kvalitetnejšo in boljšo rešitev. Še od izdelave mlake je ostalo nekaj folije, katero sem spretno uporabil pri izdelavi potoka. Ostalo je tudi ogromno kamnov, ki sem jih več ali manj naključno razporejal po foliji.    

Na treh delih potoka so nekakšna mikro zajetja vode, katere sem želel imeti zaradi več funkcij: voda za manjše žuželke, kot so čebele ali lesne ose, ter prenekatere ostale žuželke; pri pretakanju vode se na ta način vode bolje sliši in daje pristnejši vtis potoka; voda za ptice kot so vrabci in sinice, saj mlako največkrat zasedajo kosi. 

Na levi strani je začetek majhnega potoka. Do tu naj bi voda pritekla iz zbiralnika deževnice pri kompostni lopi, po cevi zakopani v zemljo. Na desni strani fotografije se voda izteka v manjše, tretje zajetje, globine desetih centimetrov, približno meter dolžine in pol metra širine. Manjše zajetje vode iz potoka je po višini nad vodnim jarkom, ki se nadaljuje po plastnici skozi zgornji del gozdnega vrta. Na izlivu manjšega zajetja vode imam namen urediti sistem, ki mi bo dovoljeval korigiranje pretoka vode iz potoka v mlako ali direktno v vodni jarek. Vodni jarek nato vodo enakomerno vpije in razporedi v globine pod gozdnim vrtom. 

Banani krog, drugič

V prejšnjem vpisu sem pisal o izdelavi bananinega kroga in o funkcijah, ki jih opravlja. Bananin krog je izredno uporaben element permakulturnega vrta. Ker je gozd hrane v šestem letu razvoja je biomase veliko. Predvsem je ogromno vej različnih sort grmičevja in dreves, katere ne morem uporabiti za druge namene, kot za bananin krog. Zelo sem zadovoljen z večimi funkcijami bananinega kroga. Definitivno se je splačalo vložiti energijo v izdelavo bananinega kroga. 

Na bananin krog sem do danes naložil vsaj 1 kubični meter vej. Še vedno je dovolj prostora za vse kar bom moral še porezati.

Nabiranje bezgovih cvetov in izdelava bezgovega sirupa

Veliki beli cvetovi se vidijo že ob vhodu v permakulturni vrt, pa čeprav so na zgornjem delu vrta, kjer se razvija gozd hrane. Nabral sem približno 100 cvetov. Za cvetove štejem le največje. Na bezgu sem jih pustil približno polovico, da se iz njih razvije seme. Sirup sva nato naredila s partnerko skupaj. Sicer nama ni najbolje uspel, vendar bo moralo biti v redu. Nekaj izkušenj več.

Naslednjič bom pisal o zelenjavi, ki sem jo sejal in nato presajal na permakulturni vrt ter o direktnem sejanju na grede.

Osti Jarej

31. januar 2021

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

ZAJETJE V GOZDU HRANE

5. maj 2019

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

GREDE RASTLINJAKA

2. maj 2019

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

EVOLUCIJA SISTEMA, 2. DEL

30. april 2019

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

EVOLUCIJA SISTEMA

2. junij 2018

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

PRESAJANJE SADIK VRTNIN

11. maj 2018

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

BANANIN KROG

5. november 2017

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

BARVE JESENI

Čudovite jesenske barve na prekrasen sončen dan.
...  

7. oktober 2017

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

BISTVEN JE KOMPOST

30. marec 2017

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

PREBUJANJE NA VRTU

Cvetoče...  

12. september 2016

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

PERMAKULTURNI VRT SEPTEMBRA