Permakulturno oblikovanje gozda hrane

2. maj 2019

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

EVOLUCIJA SISTEMA, 2. DEL

V nadaljevanju evolucije sistema sem se lotil novega kuhinjskega vrta, postavljanja plastenjaka in urejanje kompostnih elementov.

Zapis je v dveh delih. Prvi del zapisa evolucija sistema.

Kuhinjski vrt pod gozdnim vrtom

Gozdni vrt je sam po sebi produktiven in izredno raznolik. Do letošnjega leta, sem vse sadil in sejal v gozdni vrt. Skozi čas opazovanja obnašanja sistema, sem opazil, da sicer presajene sadike dobro rastejo, sejanje pa je oteženo. Glede na to, da v gozdnem vrtu izvajamo pokrivanje tal z odrezanim vejevjem, listjem, ipd., je težko pripraviti sejalno površino. Vsekakor bom še vedno presajal sadike v gozdni vrt. Sejanje se bo počasi zaključilo, vsaj moj del. Narava bo šla svojo pot in gozdni vrt še obogatila s pestrostjo različnih rastlin in bitij, če bom le sodeloval z njo.

Pred časom sem planiral postavitev plastnih gred pod gozdnim vrtom. Lansko leto sem začel z urejanjem, vendar mi čas in surovine niso omogočale dokočanje kuhinjskega vrta. Nič zato, saj je letos prišla predpriprava v veliko pomoč.

Plastne grede po izohipsah ali plastnicah

Poti, ki so že bile delno urejeno po plastnicah, sem poširil na 40 cm. S tem sem pridobil kar nekaj zemlje, katero sem nalagal tako, da je hkrati nastajala tudi terasa. Terase so sicer obnjene proti zahodu, saj imam tak nagib posestva. Nič ne de, v prehodu iz zime na pomlad, bo zelo prav prišla taka postavitev, ker bodo terase prej ogrete. Načrtoval sem tri grede, zato sem izdelal tri terase in štiri poti. Na vsako teraso sem kasneje navozil prst, katero sem imel v dvignjeni gredi sredi gozdnega vrta. Grobo končane terase sem nato pokril s kartonom in papirjem in dejansko poplavil teren, da se karton premoči. Na vsako od teras je sledilo nalaganje vrbove listovke, ki sem jo hranil eno leto. Na poti sem dodal sekance vrbe, katere sem pripravil dan prej.

Resda so bile terase pripravljene za nalaganje zadnje plasti, komposta, ki bo hkrati tudi zastirka. Glede na to, da bo kuhinjski vrt vzdrževan brez prekopavanja seveda, in sem ga šele začel, bom imel morda letos malce več dela z odstranjevanjem neželih rastlin na gredah. Res je, da je vse prekrito, vendar je posledica izdelave gred, zelo ranjena zemlja, ki pa v istem trenutku začne s proti obrambo, vzklitjem pionirskih rastlin.

Postavitev rastlinjaka (plastenjaka)

Na čisto spodnjem koncu gozdnega vrta, izza plastnih gred, smo s prijatelji postavili rastlinjak, naa grudo zemlje, ki je bila na tistem mestu že nekaj let. Že takrat sem imel vizijo oz. načrt v glavi, da bo tu nekdaj stal rastlinjak. Za rastlinjak sem se odločil po nekaj letih razmišljanja ali se mi resnično izplača postaviti toliko plastike v lep, naravi podoben sistem. Zaključil sem, da bom moral imeti rastlinjak, če bom želel pridelovati plodovke kot so paradižnike, paprike, jajčevci. Predvsem zaradi slabih izkušenj z vzgojo paradižnikov. Seveda bo rastlinjak zelo prav prišel v hladnejšem obdobju. V toplem ga bom najverjetneje moral senčiti.

Daljša stranica rastlinjaka (4m) je obrnjena direktno na jug, kjer je veliko okno za zračenje. Širina rastlinjaka je tri metre in ima na vsaki strani drsna vrata, za dodatno zračenje ob prevročih dneh.

Kompostiranje, temelj permakulturnega sistema

Mnogokrat sem pisal o pomembnosti kompostiranja in vračanja sistemu, hranjenju sistema. Tudi tokrat je glavna dejavnost izdelava lastnega komposta. Sicer sem še neizkušen glede kompostiranja, vendar toliko znanja imam, da ga znam narediti. Z vsakim sestavljenim kompostnim kupom pridobivam nove izkušnje.

Nov pokrit prostor za kompostiranje

V kompostni lopi, sem imel nekaj let kompostnik, cca. 1 kubični meter. Zaradi evolucije kompostne lope, sem se odločil, da nikakor ni več prostora za kompost v lopi. Zatorej sem postavil ob lopi, novo kompostno lopo, ki je izključno namenjena kompostiranju. 

Odločitev sem sprejel, ker sem opazil, da se težko gibljem z vilami in premetavam kompost. Druga težava je bila, da sem kompost v enem obratu, premetaval dvakrat. Najprej sem ga moral spraviti iz kompostnika, nato sem ga moral premetati nazaj v kompostnik, saj ga drugače nisem uspel dobro obrniti. Zunanji del komposta notri, notranji del vsebine komposta na obod (Berkeleyeva metoda kompostiranja). 

Projekt nisem še dokončal, saj sem malce narobe dimenzioniral streho nove kompostne lope. Prekril sem jo z recikliranimi, 40 let starim strešniki, pri tem pa pozabil na večji nagib strehe. Torej, sedaj bi moral sprednji del strehe dvigniti, saj so sedaj strešniki dejansko vodoravno. Groza, ko pomislim, da sem postavil in sodeloval že pri nekaj postavitvah streh. 

Težavo bom rešil tako, da bom strešnik odstranil, ga uporabil za kakšen drug projekt, nadomestil ga bom bodisi z zeleno streho ali plastično valovito streho. Dejstvo je,da streha ne sme puščati, poleg tega tako lahko kompostiranje kontroliram, vsaj kar se tiče vlage. Kmalu bom dodal še žleb za zbiranje vode.

Vermikompostiranje?

En del hladnega komposta sem premetal v korito, ki sva ga z očetom izdelala za namen vermikompostiranja. Korito je reciklirano in sicer izhaja iz Gradu Struga, kjer sem živel pred tremi desetletji. Korito je bilo že takrat namenjeno cvetličnim gredam in je imelo pod seboj še drugi del korita, ki je bil dejansko lovilec odvečne vode pri zalivanju. Glavni, zgornji del korita je imel že navrtanih 8 lukenj, čez katere sem položil staro tkanino (zavese), ki bo delovala kot filter proti zamašitvi omenjenih lukenj za odvajanje vode pri zalivanju vermikomposta.

Voda nato teče iz celotne vsebine vermikoposta v drugi del, spodnji del korita. V ta del je oče izvrtal nekaj več lukenj, da izgleda kot odtočno korito v kuhinji. Od tu bo v spodaj nastavljen lonec tekla voda s hranili iz vermikomposta, s katerim zalivam rastline na posestvu.

Celotno korito sva nato postavila na predizdelan podstavek, ki sva ga reciklirala iz mize z nastavljivimi nogami po višini. S tem bom lahko urejal nagib posode in poskrbel, da bo hranilna voda tekla v pravo smer in ne bo zastajala na dnu posode.

Medtem ko sem sestavljal komposta pod novo lopo, sem v posodo za vermikompostiranje, na tkanino naložil večjo količino komposta, nato kuhinjske odpadke in pri tem odstranil lupine limon. Na vrh kuhinjskih odpadkov sem dodal malce odkosa trate in pošteno zakril s kartonom. Nenazadnje sem vse izdatno zalil, toliko, da sem skozi sistem pretočil 20 litrov vode. Sedaj ne bom več zalival, le toliko, da ohranjam pravo vlažnost sistema.

Nazadnje sem korito zaprl z zračnim lesenim pokrovom, ki se tesno ujema z robom posode. Tako moram uporabiti kar precej sile, da ga odstranim, posledično jo divja žival (podlasica ali jazbec) tudi ne more odpreti. Lahko pa jo pregrize. Razmišljam, da bom moral med karton in lesen pokrov, ki se ne dotika kartona, dati plastično prevleko, da bo preprečevala vstop neželjenih škodljivcev in zadrževala izparevanje. Vmes morda še kovinsko mrežico.

Na koncu moram priznati, da je sicer bilo v kompostu nekaj različnih deževnikov, vendar dvomim da je več pravih.

Vsi niso namenjeni dejanskemu vermikompostiranju, saj obstajajo trije tipi deževenikov, epigeični, aneični in edogeični. Za vermikompostiranje načeloma potrebujemo epigeične, ker je njihovo življenjsko okolje vrhnji, nepredelan del plasti komposta, se hitro gibljejo in so manj občutljivi na svetlobo. Torej delujejo na mestu kjer nalagam kuhinjske odpadke. Navadni deževnik sicer prebiva v nižjih slojih prsti, vendar se plazi do zgornjih plasti, kjer prav tako prebavlja naše kuhinjske odpadke. 

Težava bi lahko nastala v primeru, da se bo kuhinjskih odpadkov nabralo preveč, saj trenutno v kompostu ni več kot 500 deževnikov, nikakor pa ne „ta hitrih.“ Eksperimentiram naprej, bom videl kaj bo skozi čas. V kolikor bodo rezultati slabi, bom primoran nakupiti epigeične deževnike.

O najbolj perečem vprašanju permakulturnega oblikovalca napišem nov vpis v sledečih tednih, medtem seveda sam pri sebi razmisli katero je to vprašanje. Namig: surovine.

Osti Jarej.

31. januar 2021

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

ZAJETJE V GOZDU HRANE

5. maj 2019

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

GREDE RASTLINJAKA

30. april 2019

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

EVOLUCIJA SISTEMA

2. junij 2018

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

PRESAJANJE SADIK VRTNIN

29. maj 2018

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

USTVARJANJE OB GOZDU HRANE

11. maj 2018

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

BANANIN KROG

5. november 2017

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

BARVE JESENI

Čudovite jesenske barve na prekrasen sončen dan.
...  

7. oktober 2017

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

BISTVEN JE KOMPOST

30. marec 2017

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

PREBUJANJE NA VRTU

Cvetoče...  

12. september 2016

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

PERMAKULTURNI VRT SEPTEMBRA