Permakulturno oblikovanje gozda hrane

13. junij 2015

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

NOVE PRILOŽNOSTI ZA PERMAKULTURO

Ustvarjanje in nadaljevanje eksperimentiranja v letu 2013

Že februarja sem ves neučakan začel sejati zelenjavo v posodice, karkoli je prišlo pod roke sem uporabil za zemljo v katero sem sejal kapucinke, ognjič, lan in žametnice. Tako kmalu sem začel v želji, da bi bile rastline, ki na nek način ščitijo ostalo zelenjavo čim večje. Na ta način bi posejano zelenjavo ščitile že v dobi kaljenja. No, včasih se pokaže, oziroma skoraj v vseh primerih, da nima smisla hiteti in prehitevati narave. 

Umetni, človeški svet temelji predvsem na kvadratnem, redkokateri arhitekt se odloči za oblike skladne z naravo, s spiralami, krogi, mehkimi linijami, zlatim rezom, in še bi lahko našteval v nedogled. Narava mi ponuja veliko vzorcev, ki so prijetnejšega videza. Saj veš, ko vidiš lepe gore, gozdove, reke ali jezera, vedno glasno izjaviš, "aaahhh kako je lepo." Temu dejstvu primerno sem se malce oddaljil od kvadratnih dvignjenih gred. V sebi sem čutil notranji nemir ob pogledu na dva kvadrata, ki sem ju v lanski sezoni tako z veseljem postavil sredi zelenice. Oblika mi ni nikakor več ustrezala, morda bi bilo to bolj primerno za urbane vrtove. V novem slogu sem okoli dveh kvadratov začel oblikovati nove grede, ki so s svojo naravnejšo obliko, zmehčali trdoto in surovost kvadrata. Za mejo med potemi za dostop do gredic in gredicami sem uporabil vse kar je razgradljivo, najraje stare veje, ki so v gozdu ponavadi na enem kupu. Gredice sem vedno uredil v raven nivo, da voda ne odteka in s seboj odnaša hranljive snovi, ki se prepotrebne za zdravo rast zelenjave in ostalih rastlin.

Eureka, Bill Molisson, Masanobu Fukuoka in Sepp Holzer.

Na spletu sem zasledil, poleg vseh drugih neumnosti, ki zasedajo spletni prostor, tri posameznike, ki so me v istem trenutku čisto prevzeli. Moji novi junaki, vzorniki brez para. Novi idoli z neverjetnim pristopom k naravi in pridelavi hrane. Njihovo početje mi je in mi še vedno jemlje dih, takšnega navdušenja nisem doživel od kar sem kot otrok verjel v dedka mraza. 

Knjige Billa Mollisona:

 • Permaculture One: A Perennial Agriculture for Human Settlements (with David Holmgren, Trasworld Publishers, 1978)
 • Permaculture Two; Practical Design for Town and Country in Permanent Agriculture (Tagari Publications, 1979)
 • Permaculture - A Designer's Manual (1988)
 • Introduction to Permaculture (1991); prevedena v slovenščino: Uvod v permakulturo (1996)
 • The Permaculture Book of Ferment and Human Nutrition (1993)
 • Travel in Dreams (1996).

Knjige Masanobe Fukuoke

 • The One-Straw Revolution: An Introduction to Natural Farming, translators Chris Pearce, Tsune Kurosawa and Larry Korn, Rodale Press.
 • The Natural Way Of Farming - The Theory and Practice of Green Philosophy, translator Frederic P. Metreaud, published by Japan Publications.
 • The Road Back to Nature - Regaining the Paradise Lost, translator Frederic P. Metreaud, published by Japan Publications.
 • The Ultimatum of God Nature The One-Straw Revolution A Recapitulation; English translation, published without ISBN by "Shou Shin Sha (小心舎)".
 • Sowing Seeds in the Desert: Natural Farming, Global Restoration, and Ultimate Food Security, edited by Larry Korn, Chelsea Green.

Knjige Seppa Holzerja

 • Sepp Holzer's Permakultur, Praktični nasveti za vrtnarstvo, sadjarstvo in kmetijstvo,
 • Der Agrar-Rebell, Uporni kmet

Vseh zgoraj naštetih knjig nisem prebral, zagotovo bo v prihodnosti priložnost priti do del tega zaklada. Veliko podatkov in infromacij pridobivam iz spleta, video zapisov in ostalih medijev. 

Eksperimentalni permakulturni vrt je dobil kopico novih gredic z mehkimi mejami 

Konec košnje s kosilnico v vrtu. Sicer sem se že v preteklosti izogibal košenja s kosilnicami na bencin ali elektriko, tokrat sem sprejel odločitev, da kosilnice ne uporabim nikoli več, razen v skrajnem primeru. Postopoma a vztrajno sem dodajal elemente na spodnjo ločnico med vrtom in zelenico, sadil in presajal grmičke. Obstoječe grmovje sem po potrebi obrezal in spustil obrezano okoli rastline, da skozi čas nastajo dobra zastirka. 

Predvsem pa se v letošnji sezoni posvečam dodajanju novih gred in eksperimentiranju z novimi rastlinami. Ker sem s časom omejen, delam takrat ko utegnem. Zaradi pomanjkanja časa trajajo projekti dlje, kot sem si predstavljal, pa vendar, se nikamor ne mudi, vse počaka. Po permakulturnih načelih sem počasi začel drugače dojemati vrtnarjenje, nekako bolj blizu mi je bilo, kot klasično vrtnarjenje. Ne rad hodim z motiko okoli gredic, da bi jih okopoval. Tega ne počnem že od samega začetka sicer.

Z dodajanjem gredic sem ustvarjal novo podobo permakulturnega vrta, hkrati pa sem poskrbel za večjo raznolikost rastlin v vrtu. Na bodoče gredice sem dodal veliko lesne mase, listja, papirja, sena, pokošene trave in kuhinjske odpadke. Seveda te grede ne bodo zelo uporabne še letos, bolj prav bodo prišle drugo leto, ko se v zemlji vzpostavi ravnovesje mineralov in vitamov. Ne glede na to, bom nekatere že letos zasadil. 

V vsakem problemu se skriva rešitev

Že v lanskem letu, sem pisal o invazivni plezalki ob zgornji meji pemrakulturnega vrta. Sosed je ob meji postavil škarpo, kjer je bila prej ograja. Na ograji je bila ta nora plezalka. 

Nič ne rečem, v svojem bujnem rastju z ogromnimi listi je prav lepa. Vse svoje lepote pokaže jeseni, ko svoje ogromne liste barva v žive jesenske barve. Ker želim na nek način izkoreniniti plezalko iz vrta, je plan tak, da bo potrebno izkopati vse korenine, saj če jo samo posekam, bo iz korenin pognala še močnejše poganjke. Nekaj časa sem razmišljal kaj bi naredil, prav kmalu pa mi je na pamet kapnila misel, da bi se na izkopanem delu poigral z vodnimi elementi, potočki, lužami. Odlična ideja, sem si dejal, dve muhi na eni mah. Znebim se invazivne rastline in pribodim luknje za vodo.

Po perkmakulturnih principih je potrebno vodo zadrževati na parceli oziroma vrtu čim dlje časa. Poleg tega pa mora voda imeti čim počasnejši tok, da s seboj ne odnaša preveč hranljivih snovi. 

Rastline so najlepše ob cvetenju, po cvetenju nam dajejo semena

Poleg zdrave zelenjave, sem pridelal tudi semena za naslednje sezone in nekaj semen zelišč in začimb. Nabiral sem sivko, kamilice, žajbelj in materino dušico (timijan). Shranjevanje semena rastline, samoniklih rastlin, začimb in zelenjave je ključnega pomena za obstoj rastlin in za naslednje sezone sejanja in sajenja.

31. januar 2021

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

ZAJETJE V GOZDU HRANE

5. maj 2019

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

GREDE RASTLINJAKA

2. maj 2019

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

EVOLUCIJA SISTEMA, 2. DEL

30. april 2019

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

EVOLUCIJA SISTEMA

2. junij 2018

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

PRESAJANJE SADIK VRTNIN

29. maj 2018

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

USTVARJANJE OB GOZDU HRANE

11. maj 2018

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

BANANIN KROG

5. november 2017

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

BARVE JESENI

Čudovite jesenske barve na prekrasen sončen dan.
...  

7. oktober 2017

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

BISTVEN JE KOMPOST

30. marec 2017

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

PREBUJANJE NA VRTU

Cvetoče...