Permakulturno oblikovanje gozda hrane

27. junij 2016

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

CVETOVI, PLODOVI IN SEME

Žgoče sonce je minuli teden ponudilo veliko možnosti za nabiranje cvetov rmana, prave facelije in pegastega badlja.

Vremenske napovedi ponavadi ne spremljam, mi je veliko bolj pomembna sedanjost. Veliko ne morem ukrepati v primeru ujme, saj so rastline prepuščene naravnim vplivom eksperimentalnega permakulturnega vrta. V letošnji sezoni nisem kaj dosti uporabljal naravnih škropiv, pa čeprav je bilo vreme za paradižnike dokaj neugodno. Sonce in dež sta se izmenjujoče poigravala z rastlinami. Zaenkrat nisem opazil znakov kakršnihkoli bolezni. Polži s hišami na vrtu, kjer sem jih mimogrede naštel vsaj 25, do sedaj niso povzročali večjih težav. Glede na moje opazovanje, je poraščenost določenih predelov okoli gredic in vodnega jarka ter ostalih elementov, dobro vplivala na naravno okolico polžev. Zadržujejo se predvsem na zgornjem delu permakulturnega vrta, kjer je veliko vlage. V vsej raznolikosti samorastlih rastlin, kot so stelja, enodnevna suholetnica, šentjaževka, materina dušica, navadni rman, facelija, iris, belolisni žajbelj, imajo polži dovolj hrane in varno zavetje pred mnogimi pticami, ki so redni obiskovalci eksperimentalnega permakulturnega vrta.

Nabiranje cvetja navadnega rmana za čaj

Čeprav je sonce pripekalo na vso moč, sem se potrudil in na permakulturnem vrtu pobral cvetove navadnega rmana. Sončno vreme je najbolj primeno za nabiranje cvetja zdravilnih rastlin. Trdno odločen, medtem ko nabiram D-vitamin, sem začel nabirati cvetove rmana. Zdravilni rman sem nabiral na dva različna načina oz. v dveh različnih oblikah. Na nekaterih predelih permakulturnega vrta sem nabral samo cvetove iz rastlin, ki so imele le nekaj odprtih cvetov. Na sončno izpostavljenih mestih, kjer je sonce praktično cel dan, sem nabral celotne rastline rmana, se pravi sem jo rezal pri tleh. Ne glede na to, da je na permakulturnem vrtu ostalo še veliko rmana, sem z delom zaključil, ker je bilo sonce enostavno premočno za ranljivo kožo. Nabrane rastline in cvetove rmana sem odnesel v hladnejši, senčen prostor, kjer sem cvetove položil na leseno površino, celotne rastline rmana, obrnjene s cvetovi navzdol, pa obesil na lesene drogove. Rman bo uporaben za čaj, ko bo povsem suh. Morda mi celo uspe priti do semena te čudovite rastline, ki jo imajo prenekateri za najhujši plevel.

Cvetovi navadnega rmana

Sušenje cvetja prave facelije za seme

Prava facelija je bila do pred nekaj tednov zelo obiskana s strani vseh mogočih žuželk. Predvsem so v začetku njenega cvetenja prekrasne cvetove obiskovali črmlji, kasneje skozi čas, pa so jih dobesedno okupirale čebele. Čebelam letos nisem namenil le rastlin, ki sem jih sam posadil, privoščil sem jim tudi vse ostale rastline rastoče na majhnem travniku ob permakulturnem vrtu in v samem vrtu. Travnik, ki ga dve leti kosim z navadno kmečko koso, je v glavnem preraščen z deteljo. Takoj ob spodnji meji vrti na zahodni strani, detelje ni, je pa zato veliko ivanjščic in nekaj trav. Ko so čebele in ostali opraševalci opravili svoje delo, je facelija začela s procesom izdelave semena. Facelija dobro pokaže kdaj imajo semena zrela. Celoten cvet se začne sušiti in postane sivo-rjav. Kasneje se začne sušiti tudi steblo. Iz facelije sem pobiral le šop suhih cvetov, polnih semen. Vse cvetove sem položil na leseno podlago, počakal nekaj dni, da se posušijo do konca, saj so bili nekaj časa izpostavljeni vlagi. Tako shranjeni cvetovi zelo hitro začenjo plesnit. Facelijo dodatno sušim tako dolgo, dokler semena sama ne popadajo ven. To najlažje preizkusim tako, da se dotaknem osušenega cvetja in opazujem ali seme pada ven.

Cvetovi prave facelije

Šest sort paradižnika bujno uspeva

Taxi Yellow

Letošnjo sezono sva z Lukom v Franciji nabavila različna semena, med drugim tudi šest sort paradižnika. Sam sem posejal tri sorte paradižnika. Sejal sem determinantno sorto Taxi Yellow, ki je grmičaste oblike in naredi polno rumenih sadežev. Rumeni taksi sem posadil ob spodnjo mejo eksperimentalnega permakulturnega vrta, poleg ljubljanske ledenke. Skozi čas sem na te gredice dosejal še navadno koruzo in nizek fižol, sorte ledvičar. Trenutno sem z lokacijami te sorte zadovoljen, namreč nekaj sadik je izpostavljeno soncu večji del dneva, spet druge so na soncu le del dneva. Vreme je celotno rast paradižnika, zlasti zadnji teden nestanovitno, močno sonce in nalivi dežja. Posledično je potrebno paziti pri paradižniku, da ga ne dobi plesen, saj je na gredicah veliko količina zastirke. Pri vseh paradižnikih sem minuli teden zastirko malce prevzdignil, da bi bilo okolje bolj zračno. Med drugim pazim tudi na razdaljo med rastlinami, čeprav je v permakulturi nekoliko drugačna zgodba, saj želim na enem kvadratnem metru prostora dobiti kar se da največ pridelka. Sam sicer temu ne posvečam ogromno energije, kjer vidim prazen prostor, dosejem ostale vrtnine ali presadim ognjič, žametnice ipd.

Taxi Yellow, štiri slike.

Green Zebra

Na severozahodnem delu eksperimentalnega permakulturnega vrta sem presadil sadike paradižnika Green Zebra. Indeterminantna sorta zelo zanimivega izgleda plodov, ki so zelene barve z navpičnimi svetlejšimi progami trenutno dobro uspeva. Pri tej sorti eksperimentiram le z obrezovanjem zalistnikov oz. kakor jih nekateri poimenujejo, zapirniki. Stranski poganjki, ki rastejo med steblom in listom paradižnika. Pri eni sadiki zelene zebre puščam zalistnike, pri drugi pa obrezujem vse novo nastale poganjke. Nekaterim sadikam sem pustil najnižje zalistnike, drugim najvišje, enega ali dva. Vedno je govora kaj je prav in kaj ni, zato sem se letos odločil, da pač sam preverim stanje. Vse sadike zelene zebre so izredno zdrave, z močnimi, do 30 cm dolgimi listi, temno zelene barve s srebrnkastimi dlačicami. Poleg paradižnika Green Zebra imam posajen česen, koruzo, ledvičarja. Bananovci pa vsako leto na novo odženejo, saj pozimi rastlina pomrzne do zemlje. Nekateri bananovce pozimi zaščitijo, da so drugo leto višji. Jaz uporabljam velike liste bananovca za mulč ali pa namesto odpadnega kartona, saj pokrije precejšnji del gredice, vendar je to nova zgodba za nov blog.

Green Zebra, štiri slike.

Odessa

Starejšo sorto, odporno na nizke temperature, imenovano Odessa sem presadil na zgornji del permakulturnega vrta, se pravi na SV. Odesso sem letošnjo sezono sejal prvič, zato mi je bilo vse novo in posledično toliko bolj zanimivo. Najbolj sem si želel preveriti ali resnično zdrži nizke temperature in vlago, zato sem sadike Odesse presadil pred 15. majem, kot je v navadi. Desetega maja je bil dan odločitve, da presadim sadike paradižnika Odessa na permakulturni vrt. Sadike so bile odlično pripravljene in so se hitro prijele in navadile svoje nove raznolike okolice. Kmalu po presajanju so ponoči začele temperature padati pod skrajno mejo za novejše sorte paradižnika. Z veseljem lahko napišem, da je Odessa zdržala več dnevne temperature pod 8°C, celo 2°C je bilo dve noči. Eksperiment zgodnjega presanja paradižnika sorte Odessa je bila uspešna. Tvegal sem veliko, saj sem uporabil vsa semena, ki sem jih imel. Ob neuspehu bi moral semena ponovno kupiti, tako pa imam možnosti, v kolikor bo sezona uspešna, da shranim semena te neverjetne stare sorte.

Paradižniki Odessa.

Poleg ranega presajanja paradižnika Odessa, eksperimentiram tudi z lokacijo sadik na zgornji gredi permakulturnega vrta, direktno pod vodnim jarkom. Med vodnim jarkom in gredo je pot. Nekaj metrov dolga greda, usmerjena iz vzhoda na severo-zahod je dom sadnega drevesa. Slivo sem presadil leta 2013. Tako kot z vsem na permakulturnem vrtu, eksperimentiram tudi s sadnimi drevesi, pri čemer nekatere obrezujem, ostale pustim v naravni rasti. Trenutno je na omenjeni gredi tudi hrast, ki bo v prihodnosti odstranjen in primerno recikliran, permakulturno, t.j. ponovna raba, kompostiranje drobljencev manjših vej ipd. Dve sadiki Odesse kmalu zjutraj obsije sonce, ravno v času, ko je na rastlini še ogromno vlage v obliki kapljic, ki so se ponoči nabrale na dlačicah rastline. Ponavadi zna tako okolje botrovati k ožigu rastline. Tudi tu se je Odessa pokazala kot izredno odporna sorta, saj na teh dveh sadikah ni znakov ožiga.

Sadiki Odesse.

Naslednji dve sadiki sta nekoliko bolj pomaknjeni proti vzhodu, vendar ju sočni žarki obsijejo eno uro kasneje, ko sta rastlini paradižnika že popili večino kapljic vode. Popoldne sta omenjeni dve sadiki paradižnika v delni senci, saj je pred njima, že prej omenjeno sadno drevo, sliva. Sadiki pri slivi sta malenkost lepši od zgoraj omenjenih dveh, ki ju dobi jutranje sonce.

Sadiki Odesse pri slivi, dve sliki.

Ostale sadike sem presadil na rob grede, na najbolj senčnem delu obdelanega permakulturnega vrta. Te sadike so ogromne, imajo zavetje, so najbližje vodnem jarku in imajo samo popoldansko sonce, predvsem iz juga in zahoda. Na vodnem jarku za sadikami so trenutno stelja, beli vratič, rman in kot podrast, gozdne jagode. Predvidevam, da se ponoči na tem mestu akumulira nekaj toplote, ki je potrebna za senčna jutra. V tem tremutku težko rečem kaj je vzrok, da so te sadike bujnejše od preostalih. Sadike bom v nadaljevanju sezone opazoval in morda lahko napisal zaključek in moje ugotovitve.

Preostale sadike paradižnika Odessa v družbi ljubljanske ledenke, škrlatnordeče mrtve koprive, koruze, česna, blitve in vrtnega ognjiča. Dve sliki.

Na eksperimentalnem permakulturnem vrtu vseskozi nekaj dogaja in me razveseljuje dejstvo, da sem se že nekaj naučil in vsaj določene permakulturne elemente umestil pravilno. To dokazuje raznolikost rastlin in živih bitij, ki vsakodnevno obiskujejo permakulturni vrt. Vsekakor pa na koncu dneva, ko mi zvečer po glavi letajo misli o novih izkušnjah, ugotovim, da pravzaprav ne vem veliko in da me čaka še veliko novih izzivov.

Osti Jarej.

31. januar 2021

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

ZAJETJE V GOZDU HRANE

5. maj 2019

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

GREDE RASTLINJAKA

2. maj 2019

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

EVOLUCIJA SISTEMA, 2. DEL

30. april 2019

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

EVOLUCIJA SISTEMA

2. junij 2018

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

PRESAJANJE SADIK VRTNIN

29. maj 2018

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

USTVARJANJE OB GOZDU HRANE

11. maj 2018

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

BANANIN KROG

5. november 2017

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

BARVE JESENI

Čudovite jesenske barve na prekrasen sončen dan.
...  

7. oktober 2017

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

BISTVEN JE KOMPOST

30. marec 2017

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

PREBUJANJE NA VRTU

Cvetoče...