Permakulturno oblikovanje gozda hrane

3. avgust 2016

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

OD SEMENA DO ČUDOVITIH PLODOV PAPRIK

Letošnja sezona se izkazuje za zelo primerno za rast in razvoj rastlin paprike (Capsicum annuum).

Štirinajstega marca je sonce prvič obsijalo klične liste dveh sort paprik. Letos sem jih sejal v sadilne posode v notranjih prostorih. Dobra dva meseca sem skrbno pazil, na sprva krhke rastline paprik, ki so čez čas zrastle v močne sadike. Sorti Italian Sweet in Nardello sva z Lukom izbrala za letošnje eksperimentiranje na najinih permakulturnih vrtovih.

Sedaj ugotavljam, po večmesečnem opazovanju rasti obeh sort paprik, da sem jih najverjetneje predolgo časa zadrževal v loncih. Opazil sem, da so rastline kar nekaj časa stagnirale, ker v lončkih verjetno prišlo do zapletanja korenin. Vseeno pa so na današnji dan vse sadike paprik Italian Sweet in Nardello prečudovite. Sadike rastejo in nastavljajo cvetove žuželkam, plodovi so različnih velikosti, nekateri se že barvajo v prečudovit rdeč odtenek.

Paprikam sorte Italian Sweet je delala družbo zelena solata sorte ljubljanska ledenka, ki pa je sedaj že v cvetu. Nardello paprike rastejo v družbi s cvetočo blitvo in prelepo lipo. Med gredicami kjer sta posajeni sorti paprik je veliko razlik, predvsem v legi, strukturi tal in zastirki. Natančno situacije s kvaliteto rasti ne morem ugotoviti, saj sta različni sorti, vseeno pa sta si v tesnem sorodu. Namreč, Italian Sweet raste veliko bolje kot Nardello in ima več cvetov, plodov in zelene mase, t.j. listov in stebel. 

Lokacija in pogoji za sadike paprik Italian Sweet

Gredo, kjer so letos paprike sorte Italian Sweet sem začel ustvarjati v letu 2014. V prvem letu na gredi ni rastlo nič, saj sem jo pripravljal za naslednje sezone. Gredo sem postavil ob zimzeleno živo mejo na vzhodni del permakulturnega vrta. Poleti sonce gredo obsije šele ob 12 uri. Sonce sije na gredo do sončenga zahoda. Gredo sem gradil po postopku dodajanja rjave in zelene mase, pri čemer sem večje veje dodal na travno rušo. Dodajal sem tudi sveži kompost in zeleno maso. Tako sem po dveh sezonah dobil dobro pripravljeno prst na omenjeni gredi. Paprike letos še nisem zalival, prav tako nisem zalival ničesar drugega na permakulturnem vrtu. Izkazalo se je, da je postopna izdelava grede in potrpežljivo čakanje na prave pogoje v gredi, bil ključ za zdrave rastline paprike Italian Sweet v tekoči sezoni permakulturnega ustvarjanja.

Fotografije paprik Italian Sweet (3).

Greda, zastirka in lokacija paprik sorte Nardello

Sonce v poletnem času zgodaj zjutraj posije na gredice paprik sorte Nardello. Sadikam dela družbo 2 leti mlado drevo, lipa. Paprikam nudi nekaj zavetja in pa delno senco, saj sonce cel dan sije na gredo. Na jugozahodni strani je na sosednji gredi posajen paradižnik in nizek fižol, ki nudita delno senco in hladnejšo mikroklimo. Na zahodnem delu sem za senčenje posejal koruzo, ki je hkrati tudi vetrna zapora in delna senčna past v primeru hladnejših noči. Greda je v uporabi drugo leto, vendar za razliko od grede s paprikami Italian Sweet, tu nisem začel z lesom in vejami, vendar le z zemljo, ki sem jo pripeljal od soseda, saj mi jo je primanjkovalo, on pa jo je imel preveč. Seveda skrbim za primerno zastirko. Vzdrževanje grede skozi celotno leto je enostavno.  

Fotografije paprik Nardello (3).

Zaenkrat sem izredno zadovoljen in vesel za uspešno rast paprik. Sezona bo trajala še kar nekaj časa, medtem pa bom še naprej skrbel za prst in primerno zastiranje grede. 

Osti Jarej.

31. januar 2021

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

ZAJETJE V GOZDU HRANE

5. maj 2019

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

GREDE RASTLINJAKA

2. maj 2019

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

EVOLUCIJA SISTEMA, 2. DEL

30. april 2019

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

EVOLUCIJA SISTEMA

2. junij 2018

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

PRESAJANJE SADIK VRTNIN

29. maj 2018

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

USTVARJANJE OB GOZDU HRANE

11. maj 2018

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

BANANIN KROG

5. november 2017

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

BARVE JESENI

Čudovite jesenske barve na prekrasen sončen dan.
...  

7. oktober 2017

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

BISTVEN JE KOMPOST

30. marec 2017

EKSPERIMENTALNI PERMAKULTURNI VRT - EPV

PREBUJANJE NA VRTU

Cvetoče...