Permakulturno oblikovanje gozda hrane

13. junij 2015

AMOEBA

VEČJI PERMAKULTURNI PROJEKT

Vizija in ideje mojega prvega večjega permakulturnega projekta

Na posestvu ob dokaj prometni cesti stoji parcela, katero naša družina ureja že več kot 40 let. Sprva je bil tam travnik za pripravo sena, mrve, otave za živino mojih pokojnih prababic in pradedkov. Še dobro se spominjam vročih poletnih dni z lesenimi grabljami v roki, obračajoč pokošeno travo, da bi se osušila.

Medtem ko je čas mineval, na parceli ni bilo nič drugega kot trava. Sedaj je travnik posojen kmetu, ki tako kot vsak drugi, izmenjajoče seje žito in koruzo. Skratka, na nekdanjem rastlinsko raznolikem travniku se kmetuje z monokulturami.

Vizija permakulturnega vrta Amoeba

Vizija je vez med sedanjostjo in prihodnostjo, je most ki vodi od točke sedanjosti do točke v prihodnosti. V slovarju slovenskega knjižnega jezika je zapisano, da je vizija notranje doživetje česa, kar v stvarnosti (še) ni nastopilo. Tako je tudi s permakulturnim projektom Amoeba, ki je v mojih vizijah že celotno leto 2015.

Čas je, da se travnik oz. njiva spremenita v permakulturni raj, poln raznolikosti in življenja, veselja in radosti. Z znanjem pridobljenim kot samouk v prostem času na svojem eksperimentalnem permakulturnem vrtu in učenjem iz knjig, interneta, sem se odločil, da svoje izkušnje izlijem na parcelo, ki iz dneva v dan izgublja na rodovitnosti tal. Voda prosto odteka iz tega koščka zemlje, ni zavetja in ni življenja. To je težava, ki pa je hkrati tudi rešitev. Parcelo bi rad spremenil v permakulturni vrt, ki bi bil dostopen lokalnemu prebivalstvu, pa tudi vsem ostalim mimoidočim. Oblikovati želim permakulturni vrt, ki bi poleg naštetega ponujal tudi inspiracijo in vzpodbudo ostalim ljudem. Predvsem želim približati permakulturo tudi otrokom. Včasih so mi dejali: "Kar se Janezek nauči, to Janez zna." 

2. januar 2018

AMOEBA

PERMAKULTURNI NAČRT

Osnovno oblikovanje permakulturnega načrta za posest Amoeba.

12. januar 2017

AMOEBA

PRIPRAVA SEMEN DREVES IN GRMOVNIC

18. november 2016

AMOEBA

POSADILI PRVA DREVESA

26. oktober 2016

AMOEBA

VODNI JAREK OBLIKOVAN

14. oktober 2016

AMOEBA

ZEMELJSKA DELA V TEKU

4. julij 2016

AMOEBA

IDEJNA SKICA NA OSNOVI IZOHIPS

30. junij 2016

AMOEBA

PRIPRAVE NA PERMAKULTURNI PROJEKT

19. avgust 2015

AMOEBA

TEŽKI ZAČETKI NA PROJEKTU

Odstranitev invazivne pelinolistne...  

16. avgust 2015

AMOEBA

DOGOVOR S STARŠI USPEŠEN

Prevzem...  

13. junij 2015

AMOEBA

OSTI JAREJ, OBČUDUJEM NARAVO

Kdo sem? Od kje prihajam? Kam potujem v mojem življenju