Permakulturno oblikovanje gozda hrane

14. oktober 2016

AMOEBA

ZEMELJSKA DELA V TEKU

Jeseni je nekaj več padavin kot med letom, čeprav nas je letos deževje redno spremljajo skozi sezono. Pravi čas za zadnja opažanja na parceli, kjer poteka projekt amoeba.

Nekaj časa sva z Lukom potrebovala, da sva povezala vse dejavnike na parceli, da bi prišla do rešitve. Veliko sva opazovala obstoječe rastline in pretok vode med deževjem in po deževju. Eden izmed začetnih problemov je bil, kako s čim manjšim vložkom energije obdelati površino, kjer sva določila izohipse. Presihajoči vodni jarki (ang. swale) zadržujejo vodo po celotni svoji dolžini. Izkopana zemlja iz jarka nato počasi vpije vso vodo, nekaj jo pronica skozi dno vodnega jarka. 

Potek oblikovanja vodnega jarka

Minulo soboto sem se z dobrim prijateljem dogovoril, da bo prišel na parcelo s traktorjem in plugom. Nekako sva z Lukom dognala, da bi najprej orala po izohipsi in nato zemljo zrahljala z motokultivatorjem, natančneje frezo. Tako bi potem lažje izpraznila vodni jarek in ga oblikovala z izkopano zemljo. Prijatelju sem razložil kaj bi želel od njega. Na zgornjem presihajočem vodnem jarku sva imela malce problema, ker so prevozniki debel večkrat zavili kar na parcelo in pustili globoke brazde. Nato se je lotil še oranja spodnjega, cca 60 metrov dolgega jarka (naslovna fotografija), ki poteka po vnaprej izmerjeni in označeni izohipsi. 

V naslednjih dneh sva opazovala parcelo, v suhem in mokrem stanju. Nisva se želela prenagliti in že samo z opazovanjem rešiti nekaj problemov. V največji meri se pri zemeljskih delih v permakulturi gleda na deževje in tok voda. Spodnja fotografija lepo prikazuje od kje prihaja največ vode, kje se zadržuje dlje časa in kam odteka. Presihajoči vodni jarek sva oblikovala tako, da bo zgornji del jarka prestregel vodo, ki priteka iz hriba (detajl na fotografiji) po peščeni cesti navzdol. Po gozdni cesti večkrat vozijo težki traktorji in tovornjaki. Letos še toliko več, saj je nad cesto pred nekaj desetletji bila posajena smreka, monokultura, ki jo odvažajo iz gozda zaradi napada lubadarja. Nepremišljeno sajenje monokultur privede do podobnih problemov. 

V torek, po vikendu rahlega deževja, sva se z Lukom dobila pri meni na kavi. Poleg sva povabila Petra, prijatelja, neumornega humorista in zagrizenega študenta permakulture. Pregledali smo okvirne skice, fotografije, vtise opazovanja in na podlagi vseh informacij ugotovili, da smo na pravi poti, hehe. Naslednji dan, sreda, je bil primeren za začetek ročnega fizičnega dela. Plan je bil, da se ravnamo po permakulturnih principih izvajanja težjih zemeljskih del. Začeli smo z odmetom orane zemlje na spodnji del jarka, kjer se je začela tvoriti gmota, kamor bomo v prihodnjih tednih posadili drevesa. Peter je skrbel za zadnji rez jarka (ang. back cut) medtem ko sva z Lukom izmenično čistila dno jarka. Pri delu se nismo prekomerno naprezali, delali smo v zmernem tempu z nekaj premori. 

Na levi strani fotografije je zadnji rez jarka, na desni gmota zemlje iz jarka.
Opazovanje napredka izkopa presihajočega vodnega jarka.
Pozdrav soncu :)

Za zaključek prvega dne odkopavanja in oblikovanja jarka smo z železnimi grabljami popravili manjše neravnine na dnu. Pregrabili smo tudi spodnji dela jarka, gmoto zemlje, ter tako pripravili površino za sejanje pokrovnih rastlin in sajenje dreves. Na dnu in zadnjem rezu jarka bomo posejali le pokrovne rastline.

V dveh urah prijetnega druženja in telovadbe, smo uspeli trije z lopatami, oblikovati približno 20 metrov jarka. Za prvi dan izkopavanja in oblikovanja jarka smo bili zelo zadovoljni z napredkom.

Naslednji dan smo bili opremljeni z nekaj več enostavnimi instrumenti. Dan smo začeli s pitjem kave na parceli. Pripravili smo enostavno napravo za merjenje enakih nadmorskih višin tal in sicer s pomočjo dolge gumijaste cevi za vodo, napolnjene z deževnico. Na vsak konec smo postavili dva povsem enako visoka kola in na njiju pritrdili gumijasto cev z vodo. Ko je bil nivo vode na obeh koncih cevi poravnan, smo ju označili z lepljivim trakom. Koli so bili visoki malce več kot dva metra. Prvi kol smo postavili na začetek jarka, Luka je medtem z drugim hodil po jarku, da bi ugotovili ali smo dovolj natačno izkopali jarek. Ko sta nivoja vode v cevi prišla na označeno mesto enakih višin, smo se nasmejali in hkrati odahnili. Na koncu dneva smo ugotovili, da smo v toleranci enega centimetra, kar je izredno zadovoljiv rezultat reševanja problema.

Izkopavanje vodnega jarka je potekalo v pozitivnem duhu tudi drugi dan. Vodni jarek dobiva prepoznavno obliko.
Presihajoči vodni jarek po slabih 4 urah dela v razponu dveh dni.

Po slabih dveh urah dela smo prišli do skoraj končanega jarka, kjer je potrebno oblikovati še površino izliva (ang. spillway) morebitne odvečne vode iz jarka. V kolikor ta ni oblikovan na pravi način, obstaja verjetnost, da voda odnese spodnji del jarka, kjer je še posebno ranljiv v začetni fazi razvoja, dokler ga pokrovne rastline ne prekrijejo v celoti. V tednu dni bomo popolnoma dokončali oblikovanje zgornjega jarka, vključno z zasaditvijo dreves, ki jih imamo pripravljena že nekaj časa na svojih vrtovih. Sadike so stare od enega do treh let. Do prihodnjič.

Osti Jarej.

2. januar 2018

AMOEBA

PERMAKULTURNI NAČRT

Osnovno oblikovanje permakulturnega načrta za posest Amoeba.

12. januar 2017

AMOEBA

PRIPRAVA SEMEN DREVES IN GRMOVNIC

18. november 2016

AMOEBA

POSADILI PRVA DREVESA

26. oktober 2016

AMOEBA

VODNI JAREK OBLIKOVAN

4. julij 2016

AMOEBA

IDEJNA SKICA NA OSNOVI IZOHIPS

30. junij 2016

AMOEBA

PRIPRAVE NA PERMAKULTURNI PROJEKT

19. avgust 2015

AMOEBA

TEŽKI ZAČETKI NA PROJEKTU

Odstranitev invazivne pelinolistne...  

16. avgust 2015

AMOEBA

DOGOVOR S STARŠI USPEŠEN

Prevzem...  

13. junij 2015

AMOEBA

OSTI JAREJ, OBČUDUJEM NARAVO

Kdo sem? Od kje prihajam? Kam potujem v mojem življenju

13. junij 2015

AMOEBA

VEČJI PERMAKULTURNI PROJEKT

Vizija in ideje mojega prvega večjega permakulturnega...