Permakulturno oblikovanje gozda hrane

13. junij 2015

AMOEBA

OSTI JAREJ, OBČUDUJEM NARAVO

Kdo sem? Od kje prihajam? Kam potujem v mojem življenju

Za idejo permakulturnega vrta Amoeba stojim jaz, človek, ki neizmerno ljubi in obožuje Zemljo, naš dragoceni dom in raj v širnem vesolju. Moje ime je Janez. Že od rane mladosti sem izredno rad preživljal čas v naravnem okolju v bližini gozdov, domačih živali in dobrih ljudi. Do naravnih bogastev sem zelo spoštljiv, saj me sprehod po gozdu prežema s pozitivno energijo. Gozdovi so največje bogatstvo, čuvajmo jih za naše naslednike, otroke.

Letnik osemdeset

Rodil sem se na Škrilskem, v obronku male vasice, obdan s prečudovito pokrajino, gozdovi, rekami in potoki. S starši smo živeli v stari leseni podirajoči se hiši in bili boj s preživetjem. Oče in mati sta bila takrat rosno mlada, imela sta malo oz. nič pomoči, sama sta se morala znajti v takratnem sistemu. Pri dveh letih svojega življenja smo se preselili na Strugo, v stanovanje v gradu, kjer je oče preživel svojo mladost. Nekoč so bili na Strugi sadovnjaki, njive polne zdrave zelenjave in pridelkov. Stari oče je bil upravnik posestva na Strugi, kjer so nudili hrano za celotno Novo mesto in okolico. Ko so leta 1958 gradili avtocesto Ljubljana - Zagreb, je hrana iz širnih struških poljan nudila moč in energijo takratnim delavcem na zahtevnem projektu povezave med glavnim mestom Slovenije in Hrvaške, takratne skupne države Jugoslavije. 

Betonska džungla

S sedmimi leti sem začel obiskovati osnovno šolo v Šmihelu. V tem obdobju, leta 1987 smo se s starši preselili v novo blokovsko naselje, ulico Slavka Gruma. O tem obdobju težko povem kaj veliko, saj sem svoj čas v veliki večini preživel v stanovanju, igra na asfaltnih podlagah med visokimi betonskimi stavbami me ni zanimala, pogrešal sem dotik narave, stik z zemljo, jutranje petje ptičev in domačega petelina, ki se šopiri na kompostnem kupu. 10 let smo preživeli v tem naselju, vendar se vsakič znova vračali v objem narave, na Škrile, moj rojstni kraj. Oče in mati sta bila izredno pridna in imela sta visoke cilje, zgraditi dom za svojo družino. 

Toplo zavetje

In tu sem sedaj, na Škrilih, v prekrasni hiši mojega očeta in mame. Ne, nikoli me ni bilo sram, da živim pod isto streho s starši. Saj smo tesno povezana družina, ki si pomaga na vsakem koraku. Sočutje in razumevanje do sočloveka je izrednega pomena pri odraščanju in razvoju lastnega jaza. Za vse kar sta mi in mi še nudita starša sem neizmerno hvaležen, saj ne vem kako bi bilo brez njiju, brez ljubečih ljudi, ki sta mi pokazala marsikaj in mi pomagala na vsakem mojem koraku.

Čas rasti in vračanja

Danes, ko pišem te vrstice in razmišljam o preteklem življenju in podvigih, sedim na svojem eksperimentalnem permakulturnem vrtu, obdan s cvetjem, zelenjavo, sadjem in prekrasnimi gozdovi polni življenja. Odločil sem se, da bom šel po sledeh starega očeta, Jožeta, ki je nudil zdravo hrano svoji veliki družini ter ljudem okoli njega in širši okolici. Moč in vzor mi dajeta tudi starša, neomajna borca v življenju za boljši jutri. Po vseh teh letih je nastala ideja, Amoeba, permakulturni vrt. Za obnovitev našega doma, matere Zemlje, ki nam ponuja zavetje. Vrnimo se k naravi.

Tudi, če so problemi sveta vzpenjajoče se kompleksni, rešitve ostajajo sramežljivo enostavne.

2. januar 2018

AMOEBA

PERMAKULTURNI NAČRT

Osnovno oblikovanje permakulturnega načrta za posest Amoeba.

12. januar 2017

AMOEBA

PRIPRAVA SEMEN DREVES IN GRMOVNIC

18. november 2016

AMOEBA

POSADILI PRVA DREVESA

26. oktober 2016

AMOEBA

VODNI JAREK OBLIKOVAN

14. oktober 2016

AMOEBA

ZEMELJSKA DELA V TEKU

4. julij 2016

AMOEBA

IDEJNA SKICA NA OSNOVI IZOHIPS

30. junij 2016

AMOEBA

PRIPRAVE NA PERMAKULTURNI PROJEKT

19. avgust 2015

AMOEBA

TEŽKI ZAČETKI NA PROJEKTU

Odstranitev invazivne pelinolistne...  

16. avgust 2015

AMOEBA

DOGOVOR S STARŠI USPEŠEN

Prevzem...  

13. junij 2015

AMOEBA

VEČJI PERMAKULTURNI PROJEKT

Vizija in ideje mojega prvega večjega permakulturnega...