Permakulturno oblikovanje gozda hrane

2. januar 2018

AMOEBA

PERMAKULTURNI NAČRT

Osnovno oblikovanje permakulturnega načrta za posest Amoeba.

V letu 2017 sem sodeloval na spletnem permakulturnem tečaju za permakulturnega oblikovalca pri spoštovanemu g. Geoffu Lawtonu. S svojo ekipo je Geoff pripravil izjemno gradivo iz katerega smo se učili o permakulturnem oblikovanju. Gradivo obsega 760 lekcij (animacije, videi, pdf dokumenti). Vse smo obdelali v manj kot letu dni, nato je bil čas, da pokažemo kaj smo se naučili. Izdelati smo morali, kdor je seveda želel pridobiti certifikat, permakulturni načrt posesti, ki smo si jo izbrali sami. 

POSEST

Posest je velika 1540 kvadratnih metrov, obrnjena na sever. Posest objemata dve cesti. Na južni strani je peščena gozdna pot, ki ni v najboljšem stanju, saj po njej velikokrat vozijo težki gozdarski tovornjaki. Na severni strani je zelo prometna regionalna cesta. Na posesti ni ničesar, razen travinje.

 

OSNOVNI PODATKI POSESTI

Povprečen naklon posesti je 2,54% v smeri iz juga na sever. Naklon posesti najdaljše meje s regionalno cesto je 0,88%. Najvišja točka posesti leži na 174 m naadmorske višine, najnižja pa na 172 m nadmorske višine. 

VREMENSKE RAZMERE

Posest leži v zmerno hladnem celinskem podnebju. Od morja oddaljena približno 7 kilometrov. Prevladujejo severo-zahodni, vzhodni in jugo-zahodni veter. V zadnjih 60. letih je maksimalno padlo v 12h 108mm dežja.

VREMENSKI PODATKI od leta 1951 do danes

Letna povprečna temperatura je znašala 9,4 stopinje Celzija. Letna najvišja povprečna temperatura 14,8 stopinj Celzija in letna najnižja povprečna temperatura 4,7 stopinje Celzija. Absolutna najvišja izmerjena temperatura 36.4 stopinje Celzija in abs. najnižja -23,6 stopinja Celzija.

SONČEVE POTI IN KOTI

Pot sonca je izrednega pomena, saj le tako lahko zagotovo vemo kam saditi določene sorte dreves. Glede na položaje sonca v poletnem in zimskem času izdelamo plan saditve rastlin. 

POLETNI IN ZIMSKI SOLSTICIJ

ANALIZA SEKTORJEV

Sektorji so večji faktorji, ki zelo vplivajo na potek oblikovanja posesti. Najpomembnejši sektorji, ki sem jih določil so: divje živali, dotok večje količine vode, veter, močan zvok, prašni delci in onesnaževanje. 

PERMAKULTURNI NAČRT

Glede na vse zgoraj našteto sem izdelal osnovni idejni permakulturni načrt. Upošteval sem veliko dejavnikov, da sem prišel do pravih zaključkov. V kolikor vse dejavnike upoštevamo, kasneje ne bomo imeli večjih problemov. 

PERMAKULTURNE CONE POSESTI

Cone posesti so dejansko cone po katerih se premikamo oz. kako pogosto uporabljamo del posesti. Cona 0 je cona kjer smo največ časa, to je ponavadi naš dom. V primeru Amoebe je to jurta, ki je namenjena druženju. Nato od Cone 1 (kjer je največ opravkov) do Cone 5 (katero obiščemo le vsake toliko let.)

OPIS PERMAKULTURNIH CON

PODPORNE SORTE RASTLIN

SADNE SORTE DREVES

VIZIJA PERMAKULTURNE POSESTI

Posest po desetih letih rasti.

UPORABLJENA LITERATURA IN ORODJA

Za izdelavo načrta sem uporabil več spletnih orodij. 

Galerija vseh strani permakulturnega načrta.

 

Osti Jarej.

12. januar 2017

AMOEBA

PRIPRAVA SEMEN DREVES IN GRMOVNIC

18. november 2016

AMOEBA

POSADILI PRVA DREVESA

26. oktober 2016

AMOEBA

VODNI JAREK OBLIKOVAN

14. oktober 2016

AMOEBA

ZEMELJSKA DELA V TEKU

4. julij 2016

AMOEBA

IDEJNA SKICA NA OSNOVI IZOHIPS

30. junij 2016

AMOEBA

PRIPRAVE NA PERMAKULTURNI PROJEKT

19. avgust 2015

AMOEBA

TEŽKI ZAČETKI NA PROJEKTU

Odstranitev invazivne pelinolistne...  

16. avgust 2015

AMOEBA

DOGOVOR S STARŠI USPEŠEN

Prevzem...  

13. junij 2015

AMOEBA

OSTI JAREJ, OBČUDUJEM NARAVO

Kdo sem? Od kje prihajam? Kam potujem v mojem življenju

13. junij 2015

AMOEBA

VEČJI PERMAKULTURNI PROJEKT

Vizija in ideje mojega prvega večjega permakulturnega...