Permakulturno oblikovanje gozda hrane

4. julij 2016

AMOEBA

IDEJNA SKICA NA OSNOVI IZOHIPS

Zabila sva prve količke na parceli in določila dve izohipsi, ki bosta služili najini osnovni ideji o permakulturni zasaditvi glede na dane razmere in pogoje.

Sveže sončno jutro je bilo primerno, da sva z Lukom začela z ogledom situacije na travniku, seveda s permakulturnim pristopom. Osnovne ideje sva imela v glavah, katere sem prejšnji teden narisal v obliki idejne skice permakulturnega vrta. Postopek popisa nadmorske višine sem opisoval v prejšnjem zapisu v blogu Amoeba. Vzela sva si čas in opazovala teren. Nato sva glede na opažanja določila dve začetni točki iz katerih bosta izhajali izohipsi. Kot pripomoček za določitev točk, ki so osnova za izohipse, sva uporabljala A-okvir z vodno tehtnico in ročno okularno nivelirko. 

Spodnji del permakulturnega vrta Amoeba.

Točko na spodnji strani permakulturnega vrta Amoeba sva določila glede na dano situacijo, pri kateri želiva urediti vodni jarek (ang. swale) tako, da bo pod njim manjši permakulturni gozd. Ključna vloga te zasaditve bo v največji meri vetrna in zvočna bariera, saj je poleg dokaj prometna cesta. Nekatera drevesa bodo v permakulturnem gozdu zavzela veliko prostora, posledično sva spodnjo točko v večjem delu travnika odmaknila 24 metrov od ceste. Najbližje cesti bo prvi sloj vetrnih pregrad, nizko grmičevje, zatem sledi drugi sloj, kjer bova zasadila velike grmovnice in v tretjem sloju drevesa. Iz spodnje točke sva nato z A-okvirjem iskala ravnino in na vsake dva metra zabila količek v zemljo ter dokončala na drugi strani travnika. Nato sva ponovno preverila z okularno nivelirko ali so vsi količki na enaki nadmorski višini. 

Zgornji del permakulturnega vrta Amoeba

Zgornjo točko sva dobila tako, da sva iskala najnižji ravninski del na najvišjem delu parcele. Nekaj korakov od zgornje peščene ceste sva zabila prvi količek in nato hitro našla drugo enako visoko ležečo točko in tako naprej do roba travnika. Zanimivo in poučno merjenje z A-okvirjem in ročno okularno nivelirko je bilo hitro mimo. Predvsem bo ta del namenjen parkiranju prevoznih sredstev in zasaditev sadnih dreves ter manjših grmovnic. 

Permakulturnu načrt, osnova vsakega permakulturnega vrta

Končala sva s prvim delom popisa točk in izrisom na list papirja, kar bo osnovna skica za nadaljevanje projekta permakulturnega vrta Amoeba. Danes sem se od Luke naučil osnov izmere in določanja enako visoko ležečih točk iz katerih nato izrišeš izohipse. V praksi je seveda vse veliko bolj dojemljivo. Sicer s prostorsko predstavljivostjo nimam težav a je vseeno določanje točk na terenu izrednega pomena, saj le tako dobiš natančno sliko o lokaciji. 

Skica po podatkih razbranih iz terena, kjer sta izrisani zgornja (krajša) in spodnja (daljša) izohipsa. Slednja po okvirnih podatkih meri 67 metrov, spodnja pa nekaj čez 40 metrov. Na osnovi skice izohips bova pripravila permakulturni načrt z vsemi pripradajočimi podatki in informacijami, da bo potem delo izvedeno kvalitetno in brez večjega napora. Še pri odličnem načrtu se v naravi lahko zgodi nešteto nepredvidljivih reči, zato je permakulturni načrt izrednega pomena. 

Osti Jarej.

2. januar 2018

AMOEBA

PERMAKULTURNI NAČRT

Osnovno oblikovanje permakulturnega načrta za posest Amoeba.

12. januar 2017

AMOEBA

PRIPRAVA SEMEN DREVES IN GRMOVNIC

18. november 2016

AMOEBA

POSADILI PRVA DREVESA

26. oktober 2016

AMOEBA

VODNI JAREK OBLIKOVAN

14. oktober 2016

AMOEBA

ZEMELJSKA DELA V TEKU

30. junij 2016

AMOEBA

PRIPRAVE NA PERMAKULTURNI PROJEKT

19. avgust 2015

AMOEBA

TEŽKI ZAČETKI NA PROJEKTU

Odstranitev invazivne pelinolistne...  

16. avgust 2015

AMOEBA

DOGOVOR S STARŠI USPEŠEN

Prevzem...  

13. junij 2015

AMOEBA

OSTI JAREJ, OBČUDUJEM NARAVO

Kdo sem? Od kje prihajam? Kam potujem v mojem življenju

13. junij 2015

AMOEBA

VEČJI PERMAKULTURNI PROJEKT

Vizija in ideje mojega prvega večjega permakulturnega...