Permakulturno oblikovanje gozda hrane

12. januar 2017

AMOEBA

PRIPRAVA SEMEN DREVES IN GRMOVNIC

Semena nekaterih vrst dreves potrebujejo posebne postopke priprave, da bi vzklila. Dejansko želimo posnemati naravne cikle.

Semena dreves in grmovnic, ki smo jih kupili pri Paulu iz Balkep.org, smo razdelili med seboj, da bi vsak od nas izkusil pripravo semen za klitje in da je delo razdeljeno. Nekatere vrste dreves in grmovnic potrebujejo posebno pripravo, da bi le-ta vzklila. Nezahtevne vrste, kot je recimo Italijanska jelša (Alnus cordata) enostavno poseješ v zemljo, medtem ko semena Korejskega bora (Pinus koraiensis) zahtevajo več zaporednih postopkov, da bi seme vzklilo.

STRATIFIKACIJA

Je postopek, pri katerem z obdobjem mraza prekinemo dormanco semen. Narava sama poskrbi za obdobje mraza in toplote, pri kaljenju semen v notranjih prostorih, moramo sami poskrbeti za obdobje mraza. To naredimo tako, da semena postavimo v nekakšen medij, odvisno ali je stratifikacija hladno-vlažna ali samo hladna. Ponavadi stratifikacija traja od 60 do 90 dni, odvisno od vrste rastline. Ta semena vsebujejo hormone, ki preprečujejo rastlini, da bi začela rasti recimo sredi zime. Hormoni razpadajo na hladnem in imajo vlogo biološke ure.

SKARIFIKACIJA

Nekatera semena dreves so velika in imajo debelo ovojnico. Ko se ovojnica oz. lupina poškuduje, pride do kalitve. V naravi seme poškodujejo živali (glodavci idr.), sami pa lahko skarifikacijo izvedemo z brušenjem lupine z brusnim papirjem. 

 

Navadni rakitovec (Hippophae rhamnoides)

POSTOPEK PRIPRAVE SEMEN

Semena Navadnega rakitovca (Hippophae rhamnoides) namakamo v vodi na sobni temperaturi (21C) okoli 48 ur. Vsa semena, ki ostanejo na površini vode odstranimo. Vsa, ki so pod vodno gladino so načeloma živa semena, kar pomeni da bodo kalila. 

Povešavi grahovec (Caragana arborescens)

POSTOPEK PRIPRAVE SEMEN

Semena Povešavega grahovca (Caragana arborescens) namakamo v vroči vodi od 12 do 16 ur. Voda ne sme biti vrela! Po 16 urah, bi morala semena nabrekniti in se povečati za vsaj enkrat. V kolikor se semena niso nabreknila, postopek ponovimo. 

Ameriški koprivovec (Celtis occidentalis)

POSTOPEK PRIPRAVE SEMEN

Semena Ameriškega koprivovca (Celtis occidentalis) za dobro kalitev zahtevajo vsaj 60 dni in tja do 90 dni hladno-vlažne stratifikacije. 

V posodico sem dodal smrekovo žaganje, ki bo služil kot medij za zadrževanje vlage (Slika 1) med postopkom stratifikacije semen. Žaganje sem nato poškropil z vodo in na vrh dodal papirnato brisačo (Slika 2), ki bo skrbela, da se semena ne bodo razgubila med žaganjem. Tako bom tudi lažje spremljal spremembe semen. Na pripravljeno površino sem postavil 20 semen (Slika 3) Ameriškega koprivovca. Posodico sem nato pokril in jo dal v hladilnik k ostalim semenom, ki jih shranjujem v hladnem prostoru.

Ameriška češnja (Prunus serotina)

POSTOPEK PRIPRAVE SEMEN

Da bi semena Ameriške češnje vzklila moramo slediti postopku namakanja semen od 3 do 5 dni, pri čemer medij (voda) menjamo na 24 ur. Zatem semena toplo stratificiramo od 60 do 90 dni, nakar sledi do 120-dnevna hladna stratifikacija. 

Korejski bor (Pinus koraiensis)

POSTOPEK PRIPRAVE SEMEN

Semena zelo cenjenega Korejskega bora (Pinus koraiensis) za kalitev potrebujejo 60 dni toplo-vlažne stratifikacije, ki jim sledi 90 dni hladno-vlažne stratifikacije. Seme najbolje kali ob prisotnosti svetlobe.

Najprej sem v posodico posul nekaj smrekovega žaganja (Slika 1), vmes je tudi kakšen del hrastovega. Načeloma priporočajo, da je za Korejski bor medij iz žaganja mehkejšega lesa, kar smreka pravzaprav je. Zatem sem žaganje rahlo poškropil z vodo (Slika 2), le toliko da je medij vlažen in vanj postavil 20 semen. Uporabil sem dve posodi, kjer je skupaj 40 semen. Za zaključek sem dodal še nekaj smrekovega žaganja (Slika 3 in 4) in vse skupaj še malo poškropil z vodo.

Rumeni dren (Cornus mas)

POSTOPEK PRIPRAVE SEMEN

Semena Rumenega drena potrebujejo 90 dni hladne stratifikacije, ki poteka pod 5C.

Divja breskev (Prunus persica)

POSTOPEK PRIPRAVE SEMEN

Semena potrebujejo 2 do 3 mesece hladne stratifikacije, ki poteka pod 5C. 

Ruska oljka (Elaeagnus angustifolia)

POSTOPEK PRIPRAVE SEMEN

Semena potrebujejo 90 dni hladne stratifikacije, ki poteka pod 5C. 

Kobulasta oljčica (Elaeagnus umbellatta)

POSTOPEK PRIPRAVE SEMEN

Semena potrebujejo 90 dni hladne stratifikacije, ki poteka pod 5C. 

Nadaljne postopke priprave semen oz naslednje korake bom opisal v novem zapisu, ko pride pravi čas za sejanje. Glede na to, da imamo kar nekaj različnih vrst, ki imajo posebne zahteve priprave semen, bom morda za vsako sorto spisal solo zapis.

Osti Jarej.

2. januar 2018

AMOEBA

PERMAKULTURNI NAČRT

Osnovno oblikovanje permakulturnega načrta za posest Amoeba.

18. november 2016

AMOEBA

POSADILI PRVA DREVESA

26. oktober 2016

AMOEBA

VODNI JAREK OBLIKOVAN

14. oktober 2016

AMOEBA

ZEMELJSKA DELA V TEKU

4. julij 2016

AMOEBA

IDEJNA SKICA NA OSNOVI IZOHIPS

30. junij 2016

AMOEBA

PRIPRAVE NA PERMAKULTURNI PROJEKT

19. avgust 2015

AMOEBA

TEŽKI ZAČETKI NA PROJEKTU

Odstranitev invazivne pelinolistne...  

16. avgust 2015

AMOEBA

DOGOVOR S STARŠI USPEŠEN

Prevzem...  

13. junij 2015

AMOEBA

OSTI JAREJ, OBČUDUJEM NARAVO

Kdo sem? Od kje prihajam? Kam potujem v mojem življenju

13. junij 2015

AMOEBA

VEČJI PERMAKULTURNI PROJEKT

Vizija in ideje mojega prvega večjega permakulturnega...