Permakulturno oblikovanje gozda hrane

11. junij 2015

PERMAKULTURNI BLOG

NARAVNO ŠKROPIVO IZ ŽAJBLJA

Skrb za zdravje rastlin s pomočjo doma pripravljenega, naravi prijaznega škropiva

Pred dnevi sem v 20 litrov vode, ki jo hranim v tisoč litrski posodi, sem dodal štiri polne dlani, po soncu natrganega žajblja. Nabrane mlade liste sem zmečkal z rokami in jih namakal v vodi 24 ur, po priporočljivem času za izdelavo naravnih škropiv.

Na slivi, bezgu in nizkemu fižolu, sorte ledvičar, so se zaredile uši.

Uši najlažje opazimo po spremenjenih listih, obrnjenih navznoter. Dober pokazatelj uši so tudi mravlje, ki se ne morejo upreti sladkega iztrebka uši. Nekje sem zasledil tudi, da mravlje prenašajo uši. Sam tega še nisem zasledil. 

Celoten teden grem vsak dan zvečer na vrt kjer vse rastline, ki so napadene, škropim z ročno polavtomatsko dvolitrsko škropilnico. Ha ha, polavtomatsko.Tisto, ki jo s pritiskom ročice spraviš pod tlak in enostavno škropiš enakomerno. Navadno škropim na spodnje dele listov in stebla.

Nabiranje belolisnega žajblja

Žajbljevo škropivo imam čez dan na soncu, da je primerne temperature. Prehladna voda lahko določene rastline ožge. Vsekakor pa se škropi zgodaj zjutraj ali zvečer, ko sonca ni več na vrtu oziroma na rastlinah, katere želim škropiti. Jaz škropljenje opravim ponavadi zvečer. 

8. junij 2019

PERMAKULTURNI BLOG

KOKOŠJE JAJCE IN JAJCA

9. maj 2019

PERMAKULTURNI BLOG

VPRAŠANJE PERMAKULTURE

1. julij 2018

PERMAKULTURNI BLOG

NAKUP POSESTI

Osnovn...  

6. december 2017

PERMAKULTURNI BLOG

SUROVINE IN DONOSI

17. november 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ZNANOST V PERMAKULTURI

V permakulturi,...  

27. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

EVOLUCIJA V PERMAKULTURO

7. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

MNOGO ZGODB

V...  

20. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ETIKA, JEDRO PERMAKULTURE

7. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

FILOZOFIJA IZZA PERMAKULTURE

16. december 2016

PERMAKULTURNI BLOG

PLASTI GOZDA HRANE