Permakulturno oblikovanje gozda hrane

7. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

MNOGO ZGODB

V letošnjem letu se je pisalo veliko zgodb, nekaj je lepih, žal tudi nekaj žalostnih.

Pravijo, da čas celi vse rane. Vsaj polovico leta mi beseda nikakor ni stekla. Skrajni čas je, da povem, da je bilo, kljub slabim dogodkom tudi nekaj pozitivnih. Po resnici povedano, me je prijazna bralka permakulturnega bloga Amoeba opomnila glede objav. Gospe se iskreno zahvaljujem za vzpodbudo. Povzetek sezone bom nekako strnil v krajše zapise, več ali manj kronološko. 

Kraja sadnih dreves

V letu 2016 smo s prijatelji na zgornji vodno-drevesni sistem posadili 10 sadnih dreves, 3 grmovnice in 5 fiksatorjev dušika. Več o veselem dogodku si preberi na „Posadili prva drevesa.“ Drevesa so se lepo držala vse do marca letošnjega leta, nato pa so skrivnostno izginila. Dejansko se je nekdo odločil, da bo pokradel vsa nasajena sadna drevesa. No, pustilli so šipek, katerega so najverjetneje spregledali. 

Ostalo nam je sicer še nekaj eksotičnih sadik sadnih dreves, katere smo prezimili kar v loncih v notranjih prostorih. Omenjene sadike, med katerimi je več vrst fig in kakija, murva ipd., smo planirali zasaditi na spodnji drevesni sistem (v nekaterih zapisih vodni jarek ali presihajoči vodni jarek), ki je bil naslednji korak na projektu Amoeba.

Dokončanje del na sistemu za sajenje sadnih dreves

Predenj smo se lotilil sajenja „eksotičnih“ sort sadnih dreves smo začeli pripravljati jarek na spodnjem delu parcele. Spodnji del parcele je praktično čez dan izpostavljen soncu in zato primeren za sajenje dreves, ki imajo raje toplejše vremenske pogoje. Marca smo začeli z zaključnimi deli na spodnjem jarku in ga dokončali v treh delih, saj je jarek dolg cca. 60m. Zemljo smo odmetavali ročno v normalnem ritmu. Bistvena razlika med zgornjim in spodnjim sistemom za sajenje dreves, v smislu izvedbe, je v smeri oranja traktorja. Zgornji je bil oran iz severo-vzhoda, spodnji v nasprotno smer, iz jugo-zahoda. Smer niti ne bi imela večjega pomena, vendar je plug oblike, ki zemljo odmika le na eno stran. To nam je pomagalo pri oblikovanju spodnjega jarka, ki je izpadel odličen, po mojem mnenju.

Prvi del kreiranja sistema za sajenje dreves in akumuliranje vode

Nadaljevanje del na spodnjem delu parcele

Fotografija je posneta v maju, saj ne najdem fotografij dokončanja spodnjega jarka iz meseca marca.

Berkeleyeva metoda in moj poskus hitrega kompostiranja

Prvi dve leti vrtnarjenja nisem posvečal veliko pozornosti kompostiranju, vendar opažam, da je priprava komposta eno najpomembnejših opravil v vrtu ali gozdnem vrtu. Kompost je ključ za vzgojo zdravih rastlin in obilnega, vitaminsko polnega pridelka. Poznamo hladno in toplo kompostiranje.

Več v zapisu „BISTVEN JE KOMPOST.“

Sajenje eksotičnih sadnih dreves na spodnji jarek

Ne glede na to, da so nam prvič ukradli drevesa nismo izgubljali volje in smo na izkopan spodnji jarek zasadili malce drugačna sadna drevesa. Posadili smo črno murvo, dve vrsti kakijev in fig. Dodali smo še tri vrste češenj ter nekaj sadik črnega bezga.

Vnovična kraja sadnih dreves

Morda si opazil(a), da pri fotografiji posneti maja, ki sem jo dodal pri zgornjem vpisu „Dokočanje del na spodnjem jarku,“ ni niti enega drevesa? Dobro opažaš. Tokrat so nam nepridipravi odtujili „eksotične“ vrste sadnih dreves, najverjetneje že isti večer. Na ponovno skrivnostno izginotje dreves so me opozorili prijatelji, saj vedo, da smo sadili za boljši prihodnost. Bila je nedelja. Na parcelo sem uspel priti popoldne in zgrožen ugotovil, da dreves dejansko res ni več. Tokrat sem dogodek prijavil policiji. Uradnika sta napisala zapisnik in tudi malce povprašala o permakulturnem sistemu za sajenje dreves. Eden izmed njiju je celo vedel, za „tanovi način sajenja,“ ki pa v resnici ni tako zelo nov. Poslovili smo se ob mraku. Tukaj se je tragična zgodba vnovične kraje dreves tudi zaključila. 

Presenečenje pod zbiralnikom vode

Na spodnjem delu eksperimentalnega permakulturnega vrta zbiram deževnico v tisoč litrski posodi, ki je dvignjena od tal, da lahko izkoristim moč gravitacije pri uporabi vode. Včasih to vodo s pomočjo vodne črpalke prečrpam v zgornjo posodo, saj se v spodnjo nalovi več vode. Pod posodo sem dodal izredno star leseni kolut, da bi z njim lažje prišel do zgornje odprtine na posodi. Večkrat ko sem prihajal do posode sem opažal, da se v bližnji okolici zadržuje par siničk. Siničke so okoli mojega doma že od kar vem zase. Ko sem želel vzeti podstavek, sem v luknji opazil gnezdo. Kaj hitro sem podstavek pazljivo postavil na prvotno mesto, da ne bi preveč vznemiril siničk, kjer sta si uredila začasni dom in naraščaj. 

Dežja od nikjer

Letošnje poletje je bilo vremensko zelo ugodno za paradižnike in paprike, vsaj na dolenjskem, kjer ni bilo dežja nekaj mesecev. K sreči imam grede več ali manj v redu zastrte, vendar še vedno sem moral nekajkrat zaliti vrtnine. K sreči večji del leta prestrezam deževnico. 1000 litrov na višjem delu vrta, da izkoristim gravitacijo za uporabo na vrtu. Ob vsaki pravi priložnosti sem dodajal zastirko in kompost. Gladina vode v mlaki je v tem sušnem obdobju padla za dobrih 15 cm. Na tem mestu se pokaže moje slabše oblikovanje, načrtovanje oz. izvedba mlake, saj se je ob padcu vodostaja vidi črna folija. En del sem sicer že uredil, vendar me čaka še nekaj dela v prihodnosti. Kljub, meni, malo slabšemu izgledu, je mlaka služila predvsem živalim, ki podnevi in ponoči obiskujejo eksperimentalni permakulturni vrt, da bi se odžejali in umili ali najedli. Kadar sem le utegnil sem dodajal tudi vodo v posodo na višjem podstavku, ki je na vrtu.  

Certifikat permakulturnega oblikovalca

Pred letom dni sem se prijavil na spletni tečaj za certifikat permakulturnega oblikovalca. Tečaj (ang. PDC-Permaculture Design Certificate) vodi izvrstni učitelj, g. Geoff Lawton. Je izredno izkušen na področju permakulture, dejansko tako zelo, da je to težko opisati z besedami. Skratka, spletni tečaj traja do decembra letošnjega leta, kar je tudi rok za oddajo vaje oblikovanja posesti v permakulturnem okviru. Posest katero bom oblikoval bo najverjetneje kar parcela projekta Amoeba. Idejnih skic je bilo že kar nekaj, vendar sem si za načrtovanje vzel več časa, predvsem zaradi opazovanja parcele v različnih letnih časih in vremenskih pogojih. Kaj več o oblikovanju bom pisal po izdelavi uradnega načrta posesti. 

 

Osti Jarej.

8. junij 2019

PERMAKULTURNI BLOG

KOKOŠJE JAJCE IN JAJCA

9. maj 2019

PERMAKULTURNI BLOG

VPRAŠANJE PERMAKULTURE

1. julij 2018

PERMAKULTURNI BLOG

NAKUP POSESTI

Osnovn...  

6. december 2017

PERMAKULTURNI BLOG

SUROVINE IN DONOSI

17. november 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ZNANOST V PERMAKULTURI

V permakulturi,...  

27. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

EVOLUCIJA V PERMAKULTURO

20. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ETIKA, JEDRO PERMAKULTURE

7. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

FILOZOFIJA IZZA PERMAKULTURE

16. december 2016

PERMAKULTURNI BLOG

PLASTI GOZDA HRANE

12. november 2016

PERMAKULTURNI BLOG

FIKSATORJI DUŠIKA IN PIONIRSKA DREVESA