Permakulturno oblikovanje gozda hrane

6. december 2017

PERMAKULTURNI BLOG

SUROVINE IN DONOSI

Veliko surovin je neločljivo povezanih, sonce, veter, dež in pokrajina. V permakulturi ravnamo s surovinami odgovorno.

Surovine ali viri

Poznamo tudi živeče oblike surovin ali virov, kot so rastline in živali. Nekatere surovine pridobivamo sami. Ko nam uspe pridelati presežek surovin, dobimo pridelek. Do tega rezultata pridemo le, če kontinuirano zmerno (konzervativno) uporabljamo surovine. Na ta način etika deluje v naših sistemih.

Obstaja mnogo kategorij surovin. Nekatere surovine, kot so grmičevje in sadna drevesa se po obrezovanju bujno razraščajo. Pri uporabi surovin kot so veter in vodni tok ne vplivamo veliko. Predvsem obstajajo surovine, ki jih degradiramo, če jih ne upravljamo (zelenjavni vrt) ali jih prekomerno izrabljamo (sečnja starih gozdov, uporaba fosilnih goriv,...). Nenazadnje z nepravilno uporabo surovin onesnažujemo ostale surovine (npr. s pesticidi in ostalimi kemikalijami).

Današnja družba si nekoliko napačno razlaga napredek. Napredek nikakor ne sme degradirati surovin in razvoj ne bi smel prekomerno izkoriščati omejene vire. Razvoj in napredek prideta takrat, ko dobro oblikovanje ustvarja neskončno oskrbo skozi živi sistem, pri čemer ne zahajamo v ekstreme temveč poskrbimo za ravnovesje dobrin. Skratka, ne želimo pridelati ogromno količino hrane in ne želimo ostati brez presežka, poskušamo najti pravo razmerje. 

Donosi

Donosi so nekaj povsem drugega kot surovine. Donose lahko izmerimo in razumemo. Enostavno povedano, donos je presežek, ki ga ustvari sistem. Presežek je lahko v različnih oblikah, npr. kot energija, minerali in vitamini, varnost itn. V permakulturi si prizadevamo ustvariti ravno prav vsega, ravno toliko kot je dovolj. Kopičenje in pretirana pridelava povzročata kaotične rezultate in onesnaženje.

Ravno nasprotno kot si prizadeva agrikultura, ki cilja na posamičen element, v permakulturi skrbimo za raznolik donos dobrin. Znotraj sistema iščemo niše, ki jih poskušamo zapolniti s primerno produktivno sorto, katera povečuje donos. Podobno lahko tudi naši domovi ustvarijo donos, v relaciji produkcije energije.

Poskrbimo da so vse niše, ki so na voljo, zapolnjene. Taka vrsta oblikovanja povišuje končni donos in zmanjšuje obdelavo. Podobno je s sistemi za ustavljanje in lovljenje vode v pokrajini. Poleg tega se poslužujemo efektivnih tehnik: ustvarjanje robov, sestavljanje cehov, posvajamo uporabne vzorce narave in se igramo s časom in cikli. Poskušamo vložiti minimalno dela, za maksimalen donos. 

V permakulturi se mnogokrat poslužujemo z nenavadnimi viri. Vzemimo kot primer plevele, ki so vitaminsko bogati, vendar jih v sodobnem času velika večina ljudi ne uporablja za prehranjevanje. Ljudje so lahko najvišja prepreka pri razumevanju in dojemanju vrednosti in dragocenosti.

Osti Jarej.

8. junij 2019

PERMAKULTURNI BLOG

KOKOŠJE JAJCE IN JAJCA

9. maj 2019

PERMAKULTURNI BLOG

VPRAŠANJE PERMAKULTURE

1. julij 2018

PERMAKULTURNI BLOG

NAKUP POSESTI

Osnovn...  

17. november 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ZNANOST V PERMAKULTURI

V permakulturi,...  

27. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

EVOLUCIJA V PERMAKULTURO

7. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

MNOGO ZGODB

V...  

20. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ETIKA, JEDRO PERMAKULTURE

7. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

FILOZOFIJA IZZA PERMAKULTURE

16. december 2016

PERMAKULTURNI BLOG

PLASTI GOZDA HRANE

12. november 2016

PERMAKULTURNI BLOG

FIKSATORJI DUŠIKA IN PIONIRSKA DREVESA