Permakulturno oblikovanje gozda hrane

9. maj 2019

PERMAKULTURNI BLOG

VPRAŠANJE PERMAKULTURE

Na določeni točki permakulturnega udejstvovanja želimo pridobiti čimveč povratnih informacij iz sistema.

Vsekakor se vse začne pri opazovanje posesti, kjer želimo oblikovati sistem za trajnostni način življenja. Sledi zbiranje informacij o pomembnih dejavnikih, ki direktno vplivajo na oblikovanje in izvedbo permakulturnega sistema. Izvedba načrta lahko traja nekaj časa, najbolje je, da se ga implementira čim hitreje, zaradi niš v času in prostoru.

Odvisno od velikosti in lastnosti permakulturnega sistema v prihajajočih letih skrbimo za sistem po permakulturnem načrtu. S tem, ko skrbimo za sistem (kuhinjski vrt, gozd hrane,...), imamo stik z rastlinami, živimi bitji in vso naravo sistema. Posledično opazimo marsikatere spremembe. Medtem ko se sistem razvija in vse raste, imamo dovolj hrane in se počutimo nekako varne, se vseeno pojavi pomembno vprašanje v permakulturi. Še pomembnejši pa je odgovor.

Kaj dejansko počnemo in kako vemo, da uspevamo?

Prav za prav je odgovor izredno enostaven, če le znamo opazovati in dejansko vemo kaj delamo. V sledečih vrsticah bom povzel zgodbo permakulturnega učitelja g. Geoffa Lawtona.

V letih Geoffovega permakulturnega urjenja pri cenjenemu g. Billu Mollisonu, očetu permakulture, je pridobival ogromno praktičnih izkušenj, vselej se je nekega dne, med delom na permakulturnem vrtu Billa, spraševal kaj dejansko počnemo. Pogostokrat je spraševal Billa o različnih stilih vrtnarjenja, g. Mollison mu je največkrat odgovoril nekako skrivnostno, skoraj nedefinirano. Dejal je, da lahko vrtnarimo na ogromno različnih načinov, organsko ali trajnostno in vse deluje, če le vrtnarimo s strastjo.

Zaključil je s ključnimi in izredno pomembnimi dejstvi: „Geoff, vedno moraš opazovati prst, slediti produkciji hrane in to oceniti glede na količino dela, ki ga NE potrebuješ vložiti v permakulturni sistem, da bi dobil dobre rezultate in bogato prst. Ni nujno, da ocenjuješ količino produkcije na kvadratni meter sistema ali produkcijo samo določenega produkta. Pomembna je celotna produkcija raznovrstnih produktov medtem, ko izboljšuješ prst. In v primeru, da je tvoja interakcija s sistemom izvrstna, le-ta skorajda povsem izgine, medtem ko se produkcija veča in se raznovrstnost produktov povečuje. Kot poglavitni indikator uspeha delovanja permakulturnega sistema je nenehno bogatenje prsti.“

Tako se je učenec in zdaj moj učitelj, posvetil permakulturi in učenju permakulture ter s strastnim pristopom trajnostnega oblikovanja, ki kažejo zavidljive rezultate zaslužil zaupanje enostavnih ljudi, vplivnih mož in predstavnikov držav sveta.

BISTVO ŽIVLJENJA JE SODELOVANJE IN NE TEKMOVANJE ZA PREŽIVETJE

Na moji strani sem želel s tem vpisom in povzetkom zgodbe g. Lawtona povedati, v kolikor reči v življenju počnemo s strastjo in vnemo, znamo opazovati in se pravilno ne/odzvati, bo uspeh na koncu zagotovljen. Naše življenje bo tako veliko bolj izpopoljneno. Se trudim in skušam v največji možni meri živeti s prakticiranjem te misli in na nek način podajati moje izkušnje, iz katerih se lahko vsi marsičesa naučimo.

Osti Jarej

8. junij 2019

PERMAKULTURNI BLOG

KOKOŠJE JAJCE IN JAJCA

1. julij 2018

PERMAKULTURNI BLOG

NAKUP POSESTI

Osnovn...  

6. december 2017

PERMAKULTURNI BLOG

SUROVINE IN DONOSI

17. november 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ZNANOST V PERMAKULTURI

V permakulturi,...  

27. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

EVOLUCIJA V PERMAKULTURO

7. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

MNOGO ZGODB

V...  

20. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ETIKA, JEDRO PERMAKULTURE

7. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

FILOZOFIJA IZZA PERMAKULTURE

16. december 2016

PERMAKULTURNI BLOG

PLASTI GOZDA HRANE

12. november 2016

PERMAKULTURNI BLOG

FIKSATORJI DUŠIKA IN PIONIRSKA DREVESA