Permakulturno oblikovanje gozda hrane

7. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

FILOZOFIJA IZZA PERMAKULTURE

Bistvo naših življenj je sodelovanje in medsebojna pomoč, ne tekmovanje za preživetje.

V permakulturi povdarjamo predvsem vrednote in etiko, ki nam pomagata definirati naše želje v življenju in kar je tudi pomembno, česa si ne želimo. Prevzemamo odgovornost do Zemlje in ljudi. V času v katerem živimo, smo postavljeni pred dejstvo, da imamo enormne okoljske in socialne težave, ki smo si jih v največji meri zadali sami. Morda se tega niti ne zavedamo. Prišli smo tako zelo daleč, da smo skorajda stopili na pota izumrtja. Brez vsake odgovornosti in morale do sočloveka, žive in nežive narave. Seveda v permakulturi obstaja rešitev. Težave lahko odpravimo razmeroma hitro, vendar se moramo najprej vprašati, kaj je tisto, kar naš svet uničujoče spreminja najhitreje? 

1. EROZIJA PRSTI

Prst je naša poglavitna dobrina.

2. DEFORESTACIJA

Sečnja gozdov je v resnici odstranjevanje in uničenje ekosistema

3. ONESNAŽEVANJE

Nesmiselno vsemogoče kombiniranje elementov v zapletene tvorbe

Kdaj smo se dejansko izgubili?

Človeštvo je že pred davnimi časi začelo opazovati najbolj oddaljene kotičke našega sveta in vesolja. Popisali in kategorizirali smo vse kar je bilo mogoče „videti“. Sledila je specializacija v vse možne in nemožne smeri, astrologi, kartografi, ladjedelci, itn. Spisek specializacij je vsako leto daljši, postaja že nepregleden in nerazumljiv. V vsej tej specializaciji smo pozabili na najbolj pomembno, povezave med sistemi, funkcijami in naravo. Primerke narave smo prenesli v laboratorije, jih izolirali in preučevali do zadnjega atoma. Ne pravim, da je s tem kaj narobe, vendar na ta način, se od narave težko naučimo bistva. Povezave so tiste, ki utrjujejo naravni sistem in skrbijo za urejenost kaosa.

Nazaj na pravo pot

Vse več ljudi se zaveda, da brez povezav, sodelovanja in medsebojne pomoči, ne bomo prišli nikamor. Obstali bi na mrtvi točki, brez možnosti povratka. Ključ do uspeha in osebnega bogastva leži v permakulturi in osnovnih etikah permakulture. Tako jaz, kot tudi vse več drugih ljudji opazi veliko več povezav v naravnem sistemu, kot prej. Naučili smo se opazovati svet okoli sebe, brez nepremišljenih posegov v naravni svet. Ugotavljamo, da je sodelovanje med elementi v naravnem svetu ključni razlog za njen uspeh in raznolikost življenja. V naravi obstaja skorajda nepredstavljiva količina povezav med elementi in funkcijami.

 

BISTVO ŽIVLJENJA JE SODELOVANJE IN NE TEKMOVANJE ZA PREŽIVETJE

 

Rešitev naših težav, ki smo si jih kot destruktivna rasa nakopičili, se nahaja v permakulturi, kajti permakultura je naravna oblikovalska znanost, ki sloni na etiki. Osnovni smernici v permakulturi, so prevzem odgovornosti za lastno preživetje in obstoj bodočih rodov. Naraven proces se samouravnava, zato ne potrebuje naših konstantnih nepremišljenih motenj. Naslednjič več besed o etiki, temelju permakulturne znanosti.

Osti Jarej

8. junij 2019

PERMAKULTURNI BLOG

KOKOŠJE JAJCE IN JAJCA

9. maj 2019

PERMAKULTURNI BLOG

VPRAŠANJE PERMAKULTURE

1. julij 2018

PERMAKULTURNI BLOG

NAKUP POSESTI

Osnovn...  

6. december 2017

PERMAKULTURNI BLOG

SUROVINE IN DONOSI

17. november 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ZNANOST V PERMAKULTURI

V permakulturi,...  

27. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

EVOLUCIJA V PERMAKULTURO

7. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

MNOGO ZGODB

V...  

20. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ETIKA, JEDRO PERMAKULTURE

16. december 2016

PERMAKULTURNI BLOG

PLASTI GOZDA HRANE

12. november 2016

PERMAKULTURNI BLOG

FIKSATORJI DUŠIKA IN PIONIRSKA DREVESA