Permakulturno oblikovanje gozda hrane

16. december 2016

PERMAKULTURNI BLOG

PLASTI GOZDA HRANE

Rastline živijo v medsebojni harmoniji, si pomagajo in zasedajo svoje mesto v ekosistemu. Vsaka rastlina ima več funkcij v gozdu hrane.

Zgornje krošnje gozda hrane

Zgornja plast gozda hrane vsebuje pionirska drevesa in tudi počasi rastoča drevesa. Hitro rastoča pionirska drevesa in fiksatorji dušika dominirajo v rasti in pospešeno skrbijo za uravnavanje mineralov in hranil za ostale rastline v gozdu hrane. Poleg naštetega zgornje krošnje skrbijo tudi za zadrževanje vode. Po nekaterih podatkih (predavanja Billa Mollisona) naj bi ta drevesa zadrževala do 40% dežja, katerega nato absorbirajo in ga skozi počasne procese odvajajo v tla. Voda, ki pade iz takih dreves se ne šteje za deževnico, saj se kemijska sestava vode spremeni. Pionirska drevesa so na koncu na voljo tudi za predelavo v uporaben les. V zg. krošnjah rastejo tudi počasnejše rastoča drevesa kot je oreh, kostanj ipd.

Spodnje krošnje gozda hrane

Pod zgornjimi krošnjami se nahaja spodnja plast, kjer rastejo drevesa, ki imajo sposobnost spreminjanja atmosferskega dušika v obliko, ki je dostopna za sadna drevesa in ostale rastline. V spodnji plasti so ponavadi tudi sadna drevesa, ki so idealna čebelja paša. Da poskrbimo za čebeljo pašo skozi celotno leto, sadimo drevesa, ki cvetijo že od februarja naprej. Poskrbimo, da imamo v gozdu hrane različna drevesa, glede na čas cvetenja. 

Vertikalna plast gozda hrane

Navpično rast v gozdu hrane zaseda veliko število rastlin z užitnimi sadeži. V našem okolju je najbolj znana vinska trta, pa čeprav jo v klasičnih monokulturnih nasadih ne vidimo v pravi funkciji. Veliko večje število plezalk in ovijalk obstaja v drugih podnebijh. Pri teh je potrebno paziti, saj se lahko izkažejo za invazivne. Občasna rez pomaga pri omejevanju rasti. 

Grmičasta plast gozda hrane

Pod vsemi naštetimi plastmi gozda hrane se nahajajo grmi, ki tolerirajo zasenčene dele in povsem senčne dele gozda hrane. Nekaj od teh grmičev vsako leto naredi okusne sadeže, ki so vitaminsko izredno kvalitetni. Spet ostala grmičevja nudijo zavetje živalim. Taista uporabljamo tudi za biomaso in zastiranje. Poskušamo posnemati naravo, kjer so na tleh odpadli listi in veje grmovnic in dreves.

Zeliščna plast gozda hrane

V zgodnji fazi rasti in nastajanja gozda hrane je zeliščna plast najbolj razširjena in ponuja ogromno količino zelišč, ki nam ponujajo hrano in zdravila. Zelišča imajo pomembno vlogo v ekosistemu, saj ponujajo zavetišče ins hrano tako nam kot živalim. Poleg vsega so izredna pri omejevanju škodljivih žuželk.

Pokrovna plast gozda hrane

Da bi bila tla dobro zaščitena pred soncem, posledično izsušitvijo, sejemo pokrovne rastline. Nam najbolj znana je plazeča deteljica. Pokrovne rastline onemogočajo erozijo, nekatere dovajajo dušik v tla, ki ga vežejo iz zraka. Veliko pokrovnih rastlin uporabljamo tudi za hrano in v zdravilne namene. 

Podzemna plast gozda hrane

V podzemni plasti gozda hrane raste odlična in z vitamini bogata zimska prehrana. Veliko število podzemnih rastlin razvije globoke korenine v iskanju mineralov, hranil in vode, ki obogatijo prst za rastline z manj razvitim koreninskim sistemom. 

 

Osti Jarej.

8. junij 2019

PERMAKULTURNI BLOG

KOKOŠJE JAJCE IN JAJCA

9. maj 2019

PERMAKULTURNI BLOG

VPRAŠANJE PERMAKULTURE

1. julij 2018

PERMAKULTURNI BLOG

NAKUP POSESTI

Osnovn...  

6. december 2017

PERMAKULTURNI BLOG

SUROVINE IN DONOSI

17. november 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ZNANOST V PERMAKULTURI

V permakulturi,...  

27. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

EVOLUCIJA V PERMAKULTURO

7. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

MNOGO ZGODB

V...  

20. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ETIKA, JEDRO PERMAKULTURE

7. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

FILOZOFIJA IZZA PERMAKULTURE

12. november 2016

PERMAKULTURNI BLOG

FIKSATORJI DUŠIKA IN PIONIRSKA DREVESA