Permakulturno oblikovanje gozda hrane

8. junij 2019

PERMAKULTURNI BLOG

KOKOŠJE JAJCE IN JAJCA

Poznamo dva diametralno različna načina produkcije kokošjih jajc, a le permakulturni način je etičen.

Za začetek moramo poznati izvor udomačenih kokoši, ki krasijo marsikateri slovenski gozdni vrt ali sadovnjak. V osnovi poznamo štiri vrste džungelskih kokoši rodu Gallus, kjer je njihov naravni habitat. Gozdove Azije še danes poseljujejo Rdeče džungelske kokoši (Gallus gallus), katere so udomačili pred nekaj tisoč leti. Te vrste kokoši so podlaga udomačenih kokoši (Gallus gallus domesticus). Druga veja kokoši izhaja iz gozdov Indije, ki ji pravijo Siva džungelska kokoš (Gallus sonneratii) ali tudi Sonneratova džungelska kokoš. Tretja iz rodu Gallus prihaja iz Šrilanke, Šrilanške džungelske kokoši (Gallus lafayettii). Četrta sorta se nahaja na območju Jave in Balija, tja do Indonezije, katerim pravimo Zelene džungelske kokoši (Gallus varius) ali tudi Javanske džungelske kokoši.

V permakulturi poznamo le etičen način produkcije kokošjih jajc. Žal je v svetu industrije, hitrih zaslužkov in neetičnosti tudi drug način produkcije kokošjih jajc. V nadaljevanju opisujem kaj vse potrebujemo za industrijsko produkcijo kokošjega jajca in kaj za permakulturno metodo produkcije kokošjega jajca.

Industrijska produkcija jajc

Za industrijsko produkcijo jajc potrebujejo ponavadi ogromno stavbo, kjer izvajajo kokošjo baterijsko rejo. Grozno mesto, kjer se dogajajo še grozljivejše reči, poleg tega proizvaja industrijski sistem ogromne količine škodljivih plinov in kontaminiranega odpada. Proizvodne stavbe so narejene iz železnih sestavnih delov, ki so bili izkopani v obliki železove rude pretopljene v železo in kasneje predelane v polizdelke. Za industrijsko produkcijo industrijskih jajc potrebujejo tudi električno energijo, prav tako za rudarjenje, topljenje rude in proizvodnjo sestavnih delov. Da bi lahko pridobivali električno energijo, potrebujejo gorivo, ki prihaja iz naftnih črpališč.

Vse skupaj povezujejo prevozna sredstva. Vlaki vozijo žitarice, katere so pridelane na enormnih monokulturnih kmetijah. Povrh tega, žitarice vozijo v plastični embalaži. Velike ladje vozijo na tone morskih rib v tovarne pelet, kjer proizvajajo dejansko hrano za kokoši baterijske reje. Hrano nato tovorna vozila pripeljejo do kokošjih baterijskih kmetij, Sledi še prevoz do supermarketov. Da ne omenjamo antibiotikov ipd. Vse to, za industrijsko jajce?

Permakulturna metoda produkcije kokošjega jajca

Permakulturno kokošje jajce prihaja iz zdravega, nizko energijskega okolja. Potrebujemo le nekaj reciklirane kovine za streho in žlebove, mrežo ter posodo za vodo. Vseeno je uporabljeno veliko manj kovine v primerjavi z industrijsko varianto, katera bi dejansko lahko bila pridobljena s pomočjo obnovljive energije. Permakulturne kokoši živijo v krmnem sistemu gozda hrane, kjer dobijo prav vse kar potrebujejo, npr. trda semena stročnic, proteinsko bogate sadeže, zelenje (gabez), žuželke in pesek.

Vodo dobivamo s pomočjo deževnice, ki jo lovimo v posode. Deževnica je namenjena kokošim, ki tako živijo dlje in predvsem veliko manj stresno. Tak način produkcije kokošjih jajc je veliko bolj naravi podoben sistem, ki sproducira hranljiva kokošja jajca, brez kemičnih dodatkov. Pravimo jim permakulturna kokošja jajca.

Osti Jarej.

9. maj 2019

PERMAKULTURNI BLOG

VPRAŠANJE PERMAKULTURE

1. julij 2018

PERMAKULTURNI BLOG

NAKUP POSESTI

Osnovn...  

6. december 2017

PERMAKULTURNI BLOG

SUROVINE IN DONOSI

17. november 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ZNANOST V PERMAKULTURI

V permakulturi,...  

27. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

EVOLUCIJA V PERMAKULTURO

7. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

MNOGO ZGODB

V...  

20. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ETIKA, JEDRO PERMAKULTURE

7. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

FILOZOFIJA IZZA PERMAKULTURE

16. december 2016

PERMAKULTURNI BLOG

PLASTI GOZDA HRANE

12. november 2016

PERMAKULTURNI BLOG

FIKSATORJI DUŠIKA IN PIONIRSKA DREVESA