Permakulturno oblikovanje gozda hrane

16. junij 2015

PERMAKULTURNI BLOG

PRIPRAVA OREHOVE TINKTURE

Domači zvarki za boljše počutje iz mladih orehovih sadežev.

Na orehu je letos neverjetno ogromno mladih plodov, po tri do pet v grozdu. Kaj takega ne pomnim, od kar ga vsak dan, mesec, leto videvam. Bolj je bil do sedaj dovzeten za zmrzal, nekajkrat ga je potolkla toča, trenutno pa kaže, da bo rodil čudovito.

Oreh (Juglans regia) je ogromno drevo s košato krošnjo, ki seže tudi do 30 metrov. Cveti velikega travna, torej maja. Oreh nastavi cvetove pred olistanjem. Po starih zapisih se v sredini rožnika nabira sveže liste in mlade plodove. Delčka oreha se uporabljata za tinkture, čaje in kopeli. V kimavcu se nabira zrele plodove oreha, katerega babice že vrsto let dajejo v potico.

Odlična rodnost oreha mi je ponudila možnost, da jih začnem nabirati že sredi leta ob robu eksperimentalnega permakulturnega vrta. Tokrat sem se namenil pridelavi orehove tinkture. Pred pripravami na izdelavo naravni sredstev se vedno posvetujem s svojo mami, saj ima veliko znanja na tem področju. Nabral sem približno trideset (30) mladih orehov. Tri četrt nabranih mladih orehov sem narezal na četrtine, po podatkih iz knjižice, Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin, spoštovanega P. Simona Ašiča. Preostale orehe sem potolkel v vrečki, po maminem nasvetu, pri čemer so mladi plodovi oreha takoj izpustili nekaj sokov.

Ob polizdelka sem prenesel v kozarce in ju napolnil do dveh centimetrov pod robom. Potolčene in razrezane orehe sem prelil z domačim, 60% slivovim žganjem. Kozarca sem napolnil do vrha, toliko, da je žganje popolnoma prekrilo orehe. Saj je dobro, da so orehi nenehno pod nivojem žganja. V zaključnem delu zanimive in preproste priprave orehove tinkture sem kozarca dobro zaprl, da bi preprečil uhajanje žganja, in ju postavil na sonce za štirinajst dni.

Orehova tinktura, orehovo žganje in orehov čaj ni primeren za ljudi z redko krvjo, saj jo oreh čisti in redči. 

8. junij 2019

PERMAKULTURNI BLOG

KOKOŠJE JAJCE IN JAJCA

9. maj 2019

PERMAKULTURNI BLOG

VPRAŠANJE PERMAKULTURE

1. julij 2018

PERMAKULTURNI BLOG

NAKUP POSESTI

Osnovn...  

6. december 2017

PERMAKULTURNI BLOG

SUROVINE IN DONOSI

17. november 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ZNANOST V PERMAKULTURI

V permakulturi,...  

27. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

EVOLUCIJA V PERMAKULTURO

7. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

MNOGO ZGODB

V...  

20. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ETIKA, JEDRO PERMAKULTURE

7. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

FILOZOFIJA IZZA PERMAKULTURE

16. december 2016

PERMAKULTURNI BLOG

PLASTI GOZDA HRANE