Oreh (Juglans regia) je ogromno drevo s košato krošnjo, ki seže tudi do 30 metrov. Cveti velikega travna, torej maja. Oreh nastavi cvetove pred olistanjem. Po starih zapisih se v sredini rožnika nabira sveže liste in mlade plodove. Delčka oreha se uporabljata za tinkture, čaje in kopeli. V kimavcu se nabira zrele plodove oreha, katerega babice že vrsto let dajejo v potico.
Odlična rodnost oreha mi je ponudila možnost, da jih začnem nabirati že sredi leta ob robu eksperimentalnega permakulturnega vrta. Tokrat sem se namenil pridelavi orehove tinkture. Pred pripravami na izdelavo naravni sredstev se vedno posvetujem s svojo mami, saj ima veliko znanja na tem področju. Nabral sem približno trideset (30) mladih orehov. Tri četrt nabranih mladih orehov sem narezal na četrtine, po podatkih iz knjižice, Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin, spoštovanega P. Simona Ašiča. Preostale orehe sem potolkel v vrečki, po maminem nasvetu, pri čemer so mladi plodovi oreha takoj izpustili nekaj sokov.
Ob polizdelka sem prenesel v kozarce in ju napolnil do dveh centimetrov pod robom. Potolčene in razrezane orehe sem prelil z domačim, 60% slivovim žganjem. Kozarca sem napolnil do vrha, toliko, da je žganje popolnoma prekrilo orehe. Saj je dobro, da so orehi nenehno pod nivojem žganja. V zaključnem delu zanimive in preproste priprave orehove tinkture sem kozarca dobro zaprl, da bi preprečil uhajanje žganja, in ju postavil na sonce za štirinajst dni.