Permakulturno oblikovanje gozda hrane

18. junij 2015

PERMAKULTURNI BLOG

NABIRANJE RMANA IN SIVKE

Izdelava zvarkov za naše zdravje

Vreme je danes po dveh cvetnih biodinamičnih dneh veliko lepše kot včeraj. Izkoristil sem priložnost in pazljivo natrgal cvetove rmana in cvetove sivke. Na vseh cvetočih rastlinah je mrgolelo žuželk. V trenutkih niti nisem vedel, ali naj jih zmotim ali ne. Nisem jih motil in šel na drug del eksperimentalnega permakulturnega vrta in nabral cvetove tam.

Rman, korocvet, skorecelj

Rman ima prenekateri vrtnar za nadležen plevel. Po mojih kratkih izkušnjah pa vem, da pleveli dejansko ne obstajajo, samo ljudje so si izmislili ime za neželjene rastline na monokulturnih poljih in njivah. Pravzaprav pa je rman (Achillea millefolium), trajnica s številnimi učinkovitimi snovmi, izredno zdravilen. In ker je ravno pravi čas, sem nabral več pesti belih cvetov rmana in jih vložil v kozarec. Zatem sem prelil kozarec napolnjen s cvetovi skoraj do roba s slivovim domačim žganjem. Postavil na sonce, v družbo kozarcev orehove tinkture. Rmanovo naravno okolje so suhi travniki, pašniki in poti. Rman je trajnica, ki zraste do pol metra, cveti od malega srpna do jesenske slane. Nabiram rmanove nadzemne dele, cvetove in celotno rastlino. Rman povečuje odpornost proti boleznim, zdravi dihala in vpliva na dotok krvi v srce. Ureja kroženje krvi po telesu in uravnava srčni utrip ter zdravi okvaro srčne mišice. Za ženske je rmanov čaj primeren pri premočni ali prešibki menstruaciji. 

Sivka, lavanda, lavandula

Po informacijah iz knjig se sivko trga tik pred odprtjem cvetom. Ne vem čisto točno kdaj je to, zato sem en del sivke nabral že danes. Sivka (Lavandula angustifolia) je sorodna z rožmarinom. V polni velikosti meri do pol metra in je dišečega vonja. Cveti malega in velikega srpna v modro vijoličnih barvah. Sivke katere danes trgam sem posadil v letu 2012, kmalu ko sem začel z vrtnarjenjem. Še vedno imam pet grmov, vendar sem jih razsadil na različne dele vrta, da sem še drugje nekako popestril rastje. Sivko lahko pripravim kot tinkturo tako, da natrgane cvetove namočim v kozarec s slivovim žganjem. Postopek je enak kot pri rmanu. Sivka v vpliva na dihala in osrednje živčevčje, zato ga pijemo kot čaj iz cvetov. Deluje na predelu glave, saj čaj lajša migreno, zdravi nahod in pomaga pri boleznih oči in ušes. Sivko tinkturo uporabljamo tudi za masiranje glave pri izpadanju las in proti prhljaju.

Sončenje v žganje vloženih pridelkov narave. Iz leve proti desni dva kozarca oreha, kozarec rmana in desno kozarček sivke.

8. junij 2019

PERMAKULTURNI BLOG

KOKOŠJE JAJCE IN JAJCA

9. maj 2019

PERMAKULTURNI BLOG

VPRAŠANJE PERMAKULTURE

1. julij 2018

PERMAKULTURNI BLOG

NAKUP POSESTI

Osnovn...  

6. december 2017

PERMAKULTURNI BLOG

SUROVINE IN DONOSI

17. november 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ZNANOST V PERMAKULTURI

V permakulturi,...  

27. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

EVOLUCIJA V PERMAKULTURO

7. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

MNOGO ZGODB

V...  

20. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ETIKA, JEDRO PERMAKULTURE

7. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

FILOZOFIJA IZZA PERMAKULTURE

16. december 2016

PERMAKULTURNI BLOG

PLASTI GOZDA HRANE