Permakulturno oblikovanje gozda hrane

19. junij 2015

PERMAKULTURNI BLOG

DEŽ, SIMFONIJA VODE

Element brez katerega na planetu Zemlja enostavno ni mogoče v taki obliki

Voda je najbolj razširjen element, ki pokriva kar sedemdeset odstotkov planeta Zemlje, vendar jo je le 3% sladke. V naravi se voda spreminja med tremi agregatnimi stanji in sicer, tekoče, plinasto in kot led. Brez vode v vseh treh stanjih življenje v taki obliki kot je trenutno ni mogoče. Celo človek ima v sebi od 55 do 75 odstotkov vode.

Rastline, živali, predvsem polži in gliste, tudi sam, smo se razveselili današnjega dežja. Vedno sem rad poslušal prijetne zvoke dežnih kapljic, ki se pri trku z listi rastlin razpršijo v manjše kapljice in na koncu končajo na tleh. Danes raje vidim, da kapljice ostajajo na tleh (gredicah, vodnih jarkih, lužah), kot da hitro zapustijo vrt. Padavin sicer ni bilo zelo veliko, še vedno pa ravno dovolj, da je lepo namočilo gredice permakulturnega vrta. Predvsem sem danes opazoval prečudovite polže, kako so lezli po gredah. Sem in tja je kakšen šel tudi na nizek fižol. Preprosto sem polža prijel za njegovo hišico in ga prenesel malce stran od rastlin, ki jih gojim tudi zase. Dandanes preberem skorajda vsak dan na spletu, v takšnih in drugačnih skupinah za naravno vrtnarjenje, kako so polži pojedli vse kar so posejali. Odločno se borijo proti tem nadvse prikupnimi živalcami, ki svoje domovanje nosijo s seboj. Ne bi rad govoril, česa vsega se tako imenovani vrtnarji poslužujejo. 

Na permakulturnem vrtu vodo skušam zadržati čim dlje, za potešitev žeje žuželk in ptičev, za življensko okolje dvoživk in ob vodi živečih žuželk ter za polnjenje podtalnih voda.

Po permakulturnih principih je nujno zadržati vodo na vrtu ali posesti toliko časa, da ponikne v globino zemlje predenj odteče in s seboj odnaša veliko količino hranljivih snovi. V enem od prejšnjih zapisov sem s teboj delil zgodbo o invazivni plezalki in kako je v problemu tičala rešitev. Pri kopanju ogromnih korenin je nastajal jarek in dokaj globoke luknje. Po nekaj letih ustvarjanja permakulturnega vrta sedaj na tem delu poskušam zadrževati vodo, ki trenutno prihaja samo iz neba v obliki dežja. Ponekod skušam vodo obdržati tudi na nekem nivoju, da ne ponikne. Tako skušam ostalim prebivalcem vrta ponuditi pitno vodo. Predvsem se naj bi tam zadrževale v prihodnosti dvoživke, ob vodi živeče žuželke in ostala prekrasna bitja. Izdelava takšnih elementov zahteva veliko predanost in voljo, ker za vse zajezitve vode uporabljam izključno naravne materiale, zemljo. O tem izredno zanimivem in nujnem elementu vrta bom pisal še veliko. 

Na vrtu imam postavljeni tudi dve posodi, ki ju vsak dan skrbno napolnim z vodo, v kolikor jo zmanjka. Ti dve posodi sta namenjeni cenjenim pticam in letečim žuželkam. Največje veselje je opazovati kako žuželke pridejo in pijejo iz še enega elementa vrta. Srce mi zaigra ko opazim vrabiče, taščice, kose in ostale ptice, ko se pridejo osvežit k vodi. Nekatere priletijo, da bi potešile žejo, druge pa se okopajo in čistijo. Načeloma se vedno okopljejo v plitki posodi. Ker nisem imel na voljo nič drugega, sem bil primoran uporabiti kar plastičen podstavek za okrogla korita za rastline. Načeloma zelo nerad uporabljam umetne materiale v svojem vrtu, vendar zaenkrat tukaj nisem imel izbire. V drugi, bolj globoki posodi, pa se ponavadi odžejajo. Ta je iz t.i. umetnega kamna, ki pa je privlačnega videza, ne glede na to da je narejen iz umetnih mas. Posodi stojita na skoraj dvo metrskem spletenem lesenem podstavku. Tudi to stojalo je iz problema prešlo v rešitev. Stebla zloglasne ovijalke sem pretvoril v naravno izdelano stojalo. Že sedaj izgledajo ptičje toplice dosti naravno, za še bolj pristno okolje, pa sem ob vznožje stojala posadil bršljan. Prečudovita ovijalka, ki pa jo ima velika večina gozdarjev in vrtnarjev za zajedalca. Kakšna krivica se godi tej zdravilni in vsestranski rastlini. 

8. junij 2019

PERMAKULTURNI BLOG

KOKOŠJE JAJCE IN JAJCA

9. maj 2019

PERMAKULTURNI BLOG

VPRAŠANJE PERMAKULTURE

1. julij 2018

PERMAKULTURNI BLOG

NAKUP POSESTI

Osnovn...  

6. december 2017

PERMAKULTURNI BLOG

SUROVINE IN DONOSI

17. november 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ZNANOST V PERMAKULTURI

V permakulturi,...  

27. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

EVOLUCIJA V PERMAKULTURO

7. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

MNOGO ZGODB

V...  

20. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ETIKA, JEDRO PERMAKULTURE

7. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

FILOZOFIJA IZZA PERMAKULTURE

16. december 2016

PERMAKULTURNI BLOG

PLASTI GOZDA HRANE