Permakulturno oblikovanje gozda hrane

21. junij 2015

PERMAKULTURNI BLOG

PO DEŽJU VEDNO POSIJE SONCE

Dan za hojo po naravi in opazovanje naravnih procesov krasno deluje proti stresu

Zadnje dni se je v meni kopičila nekakšna jeza. Ne vem niti na koga sem jezen, nase, nate, na ljudi? Velikokrat se s​prašujem kam ljudje peljejo ta svet, brez da bi se ustavili in opazovali kaj se dejansko dogaja okoli njih. Saj veš, ti, opazovalec, da nekateri hodijo po tem svetu kot da so sami. Ti ljudje ne znajo opazovati, vendar jim morda ni za zameriti. Opazovanja se je potrebno priučiti, zato pa potrebuješ čas. Tega časa v današnjem sistemu poučevanja ni. Enostavno ti ne dovolijo opazovati in razmišljati s svojo glavo.

Robert Nesta Marley je nekoč dejal: "Če bi bil izobražen, bi bil prekleti tepec!"

Sprehod po gozdovih, ki obdajajo našo malo vasico

Vedno, ko so moji dnevi malce slabši od drugih, si vzamem vsaj eno uro časa in grem na dolg sprehod po gozdu. Mir, danes žal samo še ob nedeljah, me je instantno spravil v boljšo voljo, moja duša se je zopet povezala z matero Zemljo. Lepo petje se sliši iz vseh skritih kotičkov čudovitega naravnega sistema, gozda. Sem in tja se ob moji kar se da tihi hoji, razburi kakšna kosovka. Kosovke gnezdijo ponavadi na gozdnih tleh, pod manjšimi smrekami. Včasih me prestrašijo s svojim nenadnim vzletom izpod gruče mladih smrek. Kosovke in kosi so tudi stalni obiskovalci mojega permakulturnega vrta. Sedaj ko sem nekoliko bolj pomirjen, so se moji možgani odprli za opazovanje, poslušanje in nekako sem spet nazaj v naravnem valovanju, ritmu, ki me napaja za prihajajoče dni. 

Ob vsem razmišljanju pri hoji ob pogledu na bojišče v gozdu, oziroma bolj pustošenje gozdov, se sprašujem, zakaj je potrebno požagati, uničiti toliko dreves. Danes je na mnogih odsekih gozda samo še smreka. Ko naredijo večji odsek dreves, nasadijo smreke, v "urejene" vrste. Od daleč vidim, tudi po desetih letih, kje je človeška roka sejala svoje zlo. Izginja raznolikost gozdov, drevesa, ki ljudem prinašajo največji zaslužek so seveda označena. Se še spomniš koga so označevali v prešnjih stoletjih?! Hojo miru sem nadaljeval po poteh, po katerih hodim že vse svoje življenje. Poznam vsak še tako skrit kotiček tega gozda, vsako drevo, vse poti. Velikokrat objamem drevesa, se pogovarjam z njimi, jim zastavljam vprašanja, se jim zahvalim. Krošnje se zibljejo v vsej svoji razkošnosti in pametno molčijo. Vendar me vseeno vedno znova napolnijo z veseljem, radostjo. Veseli me, da se te poti zaraščajo in postajajo samo še potke, kjer se ne vozijo več s traktorji.

Žal, velika večina ljudi misli samo nase, naravo izkoriščajo v svoj namen, nekako pa se mi zdi oziroma vem, da nič ne vračajo naravi. Velikokrat med tednom slišim grozen zvok iz gozdov, ropot motornih žag, hudomušno smehljanje ljudi, ki žagajo drevesa, da bi ga pretvorili v najbolj umazan papir, ki je zaenkrat sveta vladar. Znova in znova ustvarjajo nove poti, poti genocida, poti pohlepa in sovraštva. Vsi ga poznate verjetno bolj kot karkoli drugega, saj se vsak dan borite, da bi preživeli. A je to res preživetje, ali je to življenje v navideznem svetu, kjer tlačimo eden drugega? Zavidamo si lepe, ogromne plehnate škatle na kolesih. Velikokrat sem slišal poleg vseh slovenskih pregovorov tudi, če meni "crkne" krava, naj sosedu dve. Navidezni svet nas je odpeljal v pekel, kjer ti ne pustijo imeti časa zase, za družino in za sosedove krave. O sosedovih kravah bom razmišljal kdaj drugič. 

Tih obisk prikupne družine iz gozda

Že leta obiskujem kraj v gozdu, ki mu rad pravim, jazbečev hrib. So sive barve, glavo pa imajo črno belo. Marsikdo, ki se sprehaja po gozdu niti ne ve, da tam živijo izredno lepe živali, jazbeci. Morda je tako še bolje, saj ponavadi ljudje ne spoštujejo ničesar okoli sebe. Jazbeci so nočne gozdne živali. Živijo pod koreninami dreves, kjer si z močnimi kremplji izkopljejo jame, rove, kjer prezimijo. Podnevi jih tako rekoč ni možno videti, ponoči pa začnejo svoje življenje, iskanje črvov in prigrizkov. Jazbece najbolj ogroža človek, sicer jih tudi risi in medvedi, vendar teh v našem malem gozdičku ni več. Kakšno leto nas obišče kakšnen medved, vendar se dolgo na zadržuje v okolici. Jazbeca sem videl samo enkrat v življenju, ko je prečkal lokalno asfaltirano cesto, da bi prišel do vode. Ponoči srečujem več živali, ki romajo do Škriljevca, potoka, ki se leno vije ob gozdu in travniku do reke Krke, dolenjske lepotice. 

Varuj gozdove okoli sebe, varuj živali, ohranjaj raznolikost, ki je nujna za preživetje vseh živih bitij matere Zemlje.

8. junij 2019

PERMAKULTURNI BLOG

KOKOŠJE JAJCE IN JAJCA

9. maj 2019

PERMAKULTURNI BLOG

VPRAŠANJE PERMAKULTURE

1. julij 2018

PERMAKULTURNI BLOG

NAKUP POSESTI

Osnovn...  

6. december 2017

PERMAKULTURNI BLOG

SUROVINE IN DONOSI

17. november 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ZNANOST V PERMAKULTURI

V permakulturi,...  

27. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

EVOLUCIJA V PERMAKULTURO

7. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

MNOGO ZGODB

V...  

20. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ETIKA, JEDRO PERMAKULTURE

7. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

FILOZOFIJA IZZA PERMAKULTURE

16. december 2016

PERMAKULTURNI BLOG

PLASTI GOZDA HRANE