Permakulturno oblikovanje gozda hrane

31. julij 2015

PERMAKULTURNI BLOG

LISTJE, VEJE IN POKOŠENA TRAVA

Kompostiranje v kuhinjskem kompostniku pod kompostno lopo in vrtnih gredicah

Danes sem pospravljal in očedil nekaj kotičkov eksperimentalnega permakulturnega vrta. Od izdelave strehe in ograje nad kompostnikom mi je ostalo kar nekaj lesenih ostankov surove smreke, recikliranih smrekovih deščic in ostalega materiala, ki bo v prihodnosti šel v uporabo za kakšen zanimiv izdelek, ograjo ali kaj podobno zanimivega.

Listje in veje dreves, plezalk in grmov

Ker imamo v okolici doma oziroma hiše že kar nekaj dreves in grmov, ki jih mati velikokrat obreže, tako dobim kar veliko materiala, katerega uporabljam za kompostiranje. Veliko imamo tudi kuhinjskih odpadkov od kuhanja zelenjave ipd., zato to s pridom izkoristim in vse skupaj nalagam v novo postavljen kompostnik. Vedno kompostiram na način, da ko dodam organske kuhinjske odpadke, dodam nato nekaj listja, ki ga hranim v drugem predelu, ki je pod streho. Nato dodajam nekaj razrezanih vej. Veje za v kompostnik vedno režem s škarjami, saj tako zagotovim, da leseni delci razpadejo prej. Ponavadi imam tudi dovolj trave, regrata, gabeza in podobniega zelenja, katerega dodam na vrh. Na vso to mešanico nazadnje dodam nekaj že skompostirane zemlje. Zadnja plast pa je ponavadi posušeno listje ali posušena trava, ki poskrbi, da dodana zemlja ni odkrita in tako varuje celoten kompost pred izsušitvijo in vremenskimi vplivi.

Vrtnine režem in jih puščam tudi na gredicah

Vse kar mi zraste na gredicah in ne uporabim, ali pa ni uporabno za prehrano ali predelavo, pustim kar na gredicah. Saj na ta način posnemam naravo, npr. gozd, ki odlaga posušene veje in odpadlo listje. Vrtnine nikoli ne izpulim, tako korenine ostanejo v zemlji, jo rahljajo in hkrati gnijejo, kar gredice bogati z minerali in vitamini potrebnimi za bujno rast. Na gredice dodajam tudi les grmov in dreves, ki so bila porezana, tako, da vedno razdelim nekaj za v kompostnik in nekaj za neposredno kompostiranje na gredicah. Tako se skozi leto varuje zemlja in njeni nujno potrebni mikroorganizmi, pajki in druge žuželke. Na ta način nekako poskušam ustvariti primerno okolje za kar se da veliko množico raznolikih živali, ki mi nenazadnje vračajo ves vložen trud.

8. junij 2019

PERMAKULTURNI BLOG

KOKOŠJE JAJCE IN JAJCA

9. maj 2019

PERMAKULTURNI BLOG

VPRAŠANJE PERMAKULTURE

1. julij 2018

PERMAKULTURNI BLOG

NAKUP POSESTI

Osnovn...  

6. december 2017

PERMAKULTURNI BLOG

SUROVINE IN DONOSI

17. november 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ZNANOST V PERMAKULTURI

V permakulturi,...  

27. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

EVOLUCIJA V PERMAKULTURO

7. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

MNOGO ZGODB

V...  

20. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ETIKA, JEDRO PERMAKULTURE

7. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

FILOZOFIJA IZZA PERMAKULTURE

16. december 2016

PERMAKULTURNI BLOG

PLASTI GOZDA HRANE