Permakulturno oblikovanje gozda hrane

23. september 2015

PERMAKULTURNI BLOG

PRVI JESENSKI DAN

Narava je v jeseni odeta v tople barve in sije v vsej svoji lepoti

Poleg pomladi, ko vse začne bujno rasti in cveteti, je moj najljubši del naravnega kroga, jesen. Obarvana v prekrasne odtenke toplih barv, začetek procesa naravnega bogatenja zemlje. Čeprav je ponavadi jesen bolj hladna in mokra, bi lahko jesen neposredno uvrstil med pomembnejši del naravnega procesa, kjer se z opazovanjem lahko veliko naučim.

K sreči živim v neposredni bližini gozda in zato lahko vsak dan opazujem kaj vse se dogaja jeseni v naravi. Morda je to za permakulturne ustvarjalce in ostale, ki imajo radi naravo, najbolj pomemben čas, saj se lahko sami prepričamo o tem na kakšen način narava poskrbi za kompostiranje zemlje. Listopadna drevesa svoje liste najprej obarvajo v prekrasne barve in nazdanje liste odvržejo na gozdna tla. Ob dežju se začne izredno pomemben proces razkrajanja listja in odpadlih starih vej dreves. V trenutku, ko listje pristane ob vznožju drevesa, se začne za to isto drevo proces novega življenja, pa čeprav se zdi na prvi pogled drugače. Mikroorganizmi in ostale gozdne žuželke po mojem mnenju kar vrejo do veselja, saj dobijo z jesenjo ogromno novega organskega materiala za predelavo v najbolj pomemben del naravnih procesov, ki se posledično spreminja v humus. 

Dozoreli so mnogi gozdni sadeži, prebivalci gozdnih površin pa veselo nabirajo sadeže narave za ozimnico, kot ji pravimo ljudje.

Letos je oreh, ki je ob eksperimentalnem vrtu že kar nekaj let, je letos obrodil neverjetno. Toliko orehov še nisem videl v svojem življenju. Bogato so obrodili tudi kostanji, ki so samo nekaj korakov od roba gozda. Tudi vsa ostala drevesa so bogato obrodila, kar je za gozdni živež izrednega pomena. V bujni krošnji oreha in obilici sadeževeh je vsak dan, ko sem obiskoval permakulturni vrt, krošnja oreha oživela. Na njemu je kar mrgolelo mnogo razčičnih ptic, od šoj do kosov in kosovk. Kosovke so sicer letos tudi pridno nabirale polže na vrtu. Ker imam na vrtu po vzoru narave tudi nekaj večjih skal, oz. kamenja, se je vedno znova slišal zvok trka ob kamen. Nekaj časa nisem doumel kaj se dogaja, potem pa sem le opazil, da je kosovka našla še tako skrite polže in jih s pomočjo kamna odprla in pojedla vsebino. Hišo polža je prijela s kljunom in ga z vso močjo udarjala ob nastavljene kamne, da je prišla do sočne vsebine. Po obilni malici, se je pogostila z vodo, ki jo imam nastavljeno na vrtu. Ker so polži sluzasti, ptiči potrebujejo kar nekaj vode, da to sluz izperejo v svoje želodce. 

Najbolj so me razveselili glodavci, natančneje veverice (Sciurus vulgaris). Že dolga leta sem okoli oreha opažal dve veverici, eno zelo temno rjave barve, skoraj črne in drugo rjave barve. Obe imata seveda obarvan bel kožuh v spodnjem delu, prsnem in predelu trebuha. Srečanje teh dveh izredno prikupnih živalic naravnega kraljestva sta me vedno razveseljevala. Nikoli se pa jima nisel uspel toliko približati, da bi naredil kakšen krasen posnetek. Izmuzljive živalice so veverice, kar je na koncu koncev tudi prav, saj človek iz dneva v dan krči njihovih življenjski prostor in jih tudi preganja. Z menoj je nekoliko drugače, veverice raje opazujem od daleč, pa če tudi jih ne morem slikati. Letošnje leto, verjetno zaradi velike količine sadežev, kot sem že omenil, je bila orehova krošnja pravi mali vrtec raznolikih živali. Srce mi je zaigralo, ko sem ob jutrih sedel na permakulturnem vrtu in v brezvetrju opazoval premikajočo se krošnjo. Iz nje se slišalo glasno oglašanje, skoraj prepiranje, nisem vedel točno za kaj gre. Previdno sem stopil bliže, da videl kaj ustvarja ta direndaj in ropot. Neverjetno, sem si rekel, odlično! Namreč opazil sem mladiče veveric, morda celo naraščaj črne in rjave veverice, para, ki je mnoga leta že ob tem orehu. Naštel sem jih kar šest. O kako izredno sem bil vesel, da kar ne znam opisati. Poleg mene je vsak dan tudi moja psička Brina, ki se je prav tako kot jaz čudila neverjetnemu premikanju krošnje in uvijanje vej oreha. Usedla se je poleg mene in začudeno opazovala te male prikupne živali. Morda jih je v teh nekaj letih, ko je ob meni videla prvič. Vsake toliko je kakšen oreh ušel spretnim vevericam in je padel na tla. Morda so delile sadeže z menoj, morda pa je njihova igriva narava poskrbela, da vsega le ne morejo vzeti zase in tako kot bi morali vsi delila orehe za novo življenje, novo drevo in z menoj. Zaradi tega dejansko nisem potreboval plezati na drevo in sam obirati orehov, saj je velika večina odpadla sama ali s pomočjo živali, ki so si nabrale nekaj ozimnice. 

Presenetljiv obiskovalec permakulturnega vrta je letos tudi navadni močerad

Prejšnja leta sem videval tudi navadnega močerada (Salamandra salamandra), vendar samo v bližini gozda. Letos pa sem videl že kar tri oz. štiri različne primerke navadnega močerada. Trije, dva večja in eden manjši so se zadrževali ob predelu, kjer imam kompostnik in izkopane vodne jarke (swales - ang.), kjer se deževnica ob obilnem deževju zbira in nato v dnevu ali dveh izgine v zemljo. V predelu vodnje kotanje je bil sicer namen, da se voda zadržuje večino deževnega obdobja, vendar mi zaenkrat to še ni dovolj dobro uspelo. Ob obhodu permakulturnega vrta, pa sem na spodnjem delu opazil izjemno velik primerek navadnega močerada. Ne samo, da je bil dolg, bil je tudi izredno obilen. Morda se je zelo najedel ali pa je samička in ima v sebi ličinke. Tako ogromnega še nisem videl. Še bolj razveseljujoče pa je to, da so v okolici permakulturnega vrta kar štirje primerki, kar mi daje najboljšo potrditev, da moj trud poskušanja posnemanja naravnih sistemov le ni zaman in da se sistem počasi izpopolnjuje in privablja mnogokatere živali, žuželke, ptiče, pajke, glodavce, ježem plazilce in celo dvoživke kot je navadni močerad. Nisem pa uspel še videti kakšne žabe ali krastače, pa čeprav je ob mojih začetkih permakulturnega udejstvovanja bila na gredicah.

8. junij 2019

PERMAKULTURNI BLOG

KOKOŠJE JAJCE IN JAJCA

9. maj 2019

PERMAKULTURNI BLOG

VPRAŠANJE PERMAKULTURE

1. julij 2018

PERMAKULTURNI BLOG

NAKUP POSESTI

Osnovn...  

6. december 2017

PERMAKULTURNI BLOG

SUROVINE IN DONOSI

17. november 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ZNANOST V PERMAKULTURI

V permakulturi,...  

27. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

EVOLUCIJA V PERMAKULTURO

7. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

MNOGO ZGODB

V...  

20. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ETIKA, JEDRO PERMAKULTURE

7. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

FILOZOFIJA IZZA PERMAKULTURE

16. december 2016

PERMAKULTURNI BLOG

PLASTI GOZDA HRANE