Permakulturno oblikovanje gozda hrane

27. oktober 2015

PERMAKULTURNI BLOG

DROBLJENJE VEJEVJA

Ta teden sva z očetom prirezala nekaj vej oreha in starih smrek in jih nato drobila z drobilnikom.

Načeloma nisem pristaš uporabe električnih naprav ob vrtu, vendar je drobilnik izredno dobrodošel, saj je v veliko pomoč pri permakulturnem ustvarjanju. Kubik zdrobljenih vej sva zdrobila v uri, vendar v resnično počasnem ritmu, brez tekanja sem ter tja. Drobilnik deluje v prostem teku presenetljivo tiho. Vendar le to trenutka ko dobi med zobe vejo. Nato je pač glasen ravno toliko, kolikor naredi koščkov iz vej. Želim povedati, da ropot ni tako zelo moteč, vedoč, da delam poleg uporabe elektrike, nekaj zelo dobrega za celoten sistem, gredice, sadna drevesa in še bilo lahko našteval. Predvsem bom zemlji na ta način dodajal ogljik, ki se bo shranjeval v njej. Nekaj koščkov bo pripadlo tudi mikroorganizmom v zemlji, za vsakogar nekaj. 

Drobilnik je bil na podstrešju babičine hiše, uporabljen je bil zgolj nekajkrat. Ves ta čas, sem veje grmičevja in dreves rezal ročno. S škarjami sem na dvocentimeterske kolute rezal veje. Delo sicer ni bilo stresno, saj na vrtu vedno delam vsakga po malem. Problem je bil le v tem, da mi je dejansko rezanje vzelo večji del časa, kot drugo, narezani koščki lesa niso dovolj majhni. Posledično potrebujejo ti delci daljši čas za razkrajanje. Prav pridejo dejansko vsi, odvisno od razpoložljivih sredstev. Glede na rezultat sem zadovoljen ne glede na to, da sem uporabil električno energijo. Včasih se na koncu to bolj izplača, presodi sam.

Osti jarej!

8. junij 2019

PERMAKULTURNI BLOG

KOKOŠJE JAJCE IN JAJCA

9. maj 2019

PERMAKULTURNI BLOG

VPRAŠANJE PERMAKULTURE

1. julij 2018

PERMAKULTURNI BLOG

NAKUP POSESTI

Osnovn...  

6. december 2017

PERMAKULTURNI BLOG

SUROVINE IN DONOSI

17. november 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ZNANOST V PERMAKULTURI

V permakulturi,...  

27. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

EVOLUCIJA V PERMAKULTURO

7. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

MNOGO ZGODB

V...  

20. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ETIKA, JEDRO PERMAKULTURE

7. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

FILOZOFIJA IZZA PERMAKULTURE

16. december 2016

PERMAKULTURNI BLOG

PLASTI GOZDA HRANE