Permakulturno oblikovanje gozda hrane

25. maj 2016

PERMAKULTURNI BLOG

KAČJA PASTIRJA NA OBISKU

Danes dopoldne sem pri opazovanju vrta naletel na dva kačja pastirja, samca in samico.

Velik dela časa namenim opazovanju živalskega in rastlinskega sveta, ki me obkroža. Nekateri sicer mislijo, da s tem nič ne narediš, sam pa vem iz izkušenj, da se z opazovanjem sveta okoli sebe naučiš največ in se posledično tudi bolje zavedaš okolice. 

Pred dnevom ali dvemi sem kot vsak dan sedel v senci na klopi ob kompostni lopi, kjer je dopoldan še vedno senca. Opazil sem kačjega pastirja, ki je obletaval manjši ribnik, ki sem ga dokončal do te mere, da je notri voda in uredil robove. Kačji pastirji sicer živijo kot odrasle žuželke zelo malo časa, odvisno od vrste, od 10 do 14 dni. Večino časa buba kačjega pastirja preživi pod vodo, menda tudi do dve leti. Je izjemen lovec, ki pod vodo pohrusta marsikaj, je strah in trepet vodnih bitij. Da bi točno vedel, kakšne vrste je kačji pastir, ki obletava ribnik, sem šel raziskovat na medmrežje. Iz besedil in slik sem razbral, da je kačji pastir vrste Libellula depressa, (ang. broad-bodied chaser), v prevodu modri ploščec.   

Samec kačjega pastirja privabil samico

Danes dopoldne sedim na vrtu in zaslišim čuden zvok, nekakšno prhutanje, vendar le na kratko. Ozrem se proti ribniku in opazim dva kačja pastirja. Vse kar sem dan prej prebral na wikipediji o teh neverjetnih letežih žuželkah se je dogajalo v živo, direktno pred mojimi očmi. Počutil sem se kot otrok, ki dobi novo igračo. Samec (modre barve) je obletaval samico (rumene barve) in jo verjetno želel navdušiti s svojimi drznimi manevri nad v zraku, tik na gladino vode ribnika. V kratkem času se je samica vdala in začela sta se pariti, kar počneta v zraku. Samec se pričvrsti na samico in tako v paru letita okoli ribnika. Parjenje je traja dolgo, kakšno minuto morda. Nato samica oplojena jajca odleže v vodo, tako, da jih s pomočjo zadka odlaga na površino vode.  

V prihajajočih dnevih bom še vedno opazoval kaj se dogaja okoli ribnika, saj je ta element izredno privlačen za veliko vrsto živali, za tiste, ki večino časa preživijo bodisi na gladini vode ali pod njo ter tistimi, ki so ob vodi. 

Osti Jarej.

8. junij 2019

PERMAKULTURNI BLOG

KOKOŠJE JAJCE IN JAJCA

9. maj 2019

PERMAKULTURNI BLOG

VPRAŠANJE PERMAKULTURE

1. julij 2018

PERMAKULTURNI BLOG

NAKUP POSESTI

Osnovn...  

6. december 2017

PERMAKULTURNI BLOG

SUROVINE IN DONOSI

17. november 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ZNANOST V PERMAKULTURI

V permakulturi,...  

27. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

EVOLUCIJA V PERMAKULTURO

7. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

MNOGO ZGODB

V...  

20. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ETIKA, JEDRO PERMAKULTURE

7. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

FILOZOFIJA IZZA PERMAKULTURE

16. december 2016

PERMAKULTURNI BLOG

PLASTI GOZDA HRANE