Permakulturno oblikovanje gozda hrane

13. junij 2016

PERMAKULTURNI BLOG

MLADI GRADIMO TRAJNOSTNO

Moj prvi obisk delavnice Mladi gradimo trajnostno v sklopu delavnic, ki jih organizira Zavod Veles.

Sončno jutro, 11. junija, ura je devet. Luka je prispel do mojega doma in skupaj sva se namenila na delavnico na Svinjsko. Svinjsko je idilično manjše naselje nad Sevnico, ki leži na 420 metrov nadmorske višine. Iz Novega mesta do kmetije Veles sva potrebovala slabo uro. Kot sopotnik, sem imel priložnost opazovati prekrasno okolico, medtem ko sva se začela vzpenjati po serpentinah do kmetije. Okoli desete ure sva zapeljala mimo totema Velesa, staroslovanskega boga zemlje, vode, gozdov in podzemlja. Prispela sva. 

Topel sprejem in spoznavanje ostalih udeležencev delavnice "Mladi gradimo trajnostno."

Poln pričakovanj sem začutil dobro energijo in spokojnost okolice, prišel sem na pravi kraj. Dobrodošlico sta nama zaželela gostitelja delavnice, Janez in Petra s sinovoma. Janez se malo manj kot desetletje ukvarja z naravno gradnjo, Petra je permakulturna oblikovalka. Njun skalnjak in terasaste grede sem hitro opazil, ko smo mimo starega kozolca hodili proti ognjišču, kjer smo se spoznali med seboj. Janez, Petra in znanja željna sinova, skupaj ustvarjajo na prečudoviti kmetiji Veles in posodabljajo tradicijo gradnje z naravnimi obnovljimi materiali, glino, ilovico, slamo, les ipd.

Petra nam je predstavila filozofijo njihovega življenja na kmetiji Veles. Janez je zaključil s planom dela na delavnici. Plan delavnice je bil spoznavanje dela z naravnimi materiali, dela v skupini in skrb za varnost pri upravljanju z električnim in ročnim orodjem. Prav tako smo se spoznali z gradnjo kompostnega stranišča, ki je med splošnim prebivalstvom še vedno tabu tema. 

Naravne stopnice do kompostnega stranišča

Udeležencev delavnice je bilo veliko, zato smo si takoj na začetku razdelili delo. Ena ekipa je bila na projektu kompostnega stranišča medtem ko je druga ekipa poskrbela za dostop do kompostnega stranišča v obliki naravnih stopnic. Za stopnice so dekleta in fantje uporabili les, ki bi drugače romal na ognjišče. Veliko boljši izkoristek lesa kot kurjenje, pri čemer se v zrak sprosti velika količina ogljikovega dioksida in ostalih kemičnih spojin in elementov.

Ko je bilo stopnišče končano, smo se vsi skupaj lotili urejanja brežine ob kompostnem stranišču, eni so odvažali zemljo izpred stavbe, kjer bodo potekala dela v prihodnosti, drugi so skrbeli za utrjeno površino pred vstopom v kompostno stranišče.

Glede na to, da smo bili več ali manj vsi zagreti za dokončanje projekta, nam je naravna gradnja šla dobro od rok. Seveda brez glavnih mojstrov, Janeza in Petra, enostavno ne gre. Bistvo vsega je bilo, da naredimo čimveč in se ob tem zabavamo in naučimo kar se da veliko. Jama iz katere smo vozili material za utrditev bližnje okolice kompostnega stranišča je bila zaradi deževja in neurejenega odvoda poplavljena.

Z Davidom sva po navodilih Janeza odkopala cev, ki je bila previsoko ležeča. Pri delu naju je ujela močna ploha, ki pa k sreči ni bila dolgotrajna. Delo sva dokončala in seveda preverila ali se voda izliva preko cevi. Ko sva jo pravilno pozicionirala, je voda hitro stekla v cev do izliva, kjer prebiva krški pujs, slovenska avtohtona sorta. Med opazovanjem odtekanja vode se je v cevi zaslišal vesel glas prašička, ki je bil nad vodo izredno navdušen. Nadvse simpatična prigoda.

Kakovostno preživet sobotni dan

Med vsem delom so Petra in ostala dekleta poskrbela za okusno pripravljene obroke. Po okusu sodeč je bila hrana pripravljena s srcem in veliko pozitivne energije, kar nam je dalo nove moči za opravljanje dela na kmetiji Veles. Delavnica je potekala do poznega popoldneva. Vreme je zdržalo in lahko smo zadovoljni sedli pod domači kozolec kmetije, kjer družina preživi veliko večino časa. Ob pogovoru in navdušenjem nad projekti, ki smo jih uspeli opraviti, se je odprlo nebo. Dež nas seveda ni več motil, saj smo malce utrujeni od dneva izmenjali takšne in drugačne izkušnje. Z Lukom sva se poslovila od prijetne ekipe in od gostiteljev, Janeza in Petre. Nekateri so prespali, saj je bila delavnica razdeljena na dva dni. Midva žal nisva prespala na kmetiji, saj so naju v nedeljo čakale druge obveznosti. 

Vtis iz delavnice je krasen. Lahko mirne volje rečem, da mi ni žal, da sem se udeležil delavnice izdelave kompostnega stranišča. Prijetni ljudje, idilična pokrajina in dobra hrana, kaj bi si človek poleg tega še lahko želel, preprosto vrhunsko. Vem, da bosta Janez in Petra organizirala podobne delavnice v prihodnosti. V kolikor bo prostor tudi za malce starejše mladince, se jih bom z veseljem udeleževal. Delavnice so v osnovi namenjene mladim iz lokalnega okolja, kar je tudi prav. 

Na koncu tega vpisa, se iz vsega srca zahvaljujem Janezu in Petri, da sta me sprejela na delavnico in me sprejela kot del ekipe, ki skupaj dosega zastavljene cilje. Zelo sem hvaležen tudi Luki, ki me je vzel s seboj na delavnico. 

Osti Jarej.

Naslovna fotografija je last Kmetije Veles.

8. junij 2019

PERMAKULTURNI BLOG

KOKOŠJE JAJCE IN JAJCA

9. maj 2019

PERMAKULTURNI BLOG

VPRAŠANJE PERMAKULTURE

1. julij 2018

PERMAKULTURNI BLOG

NAKUP POSESTI

Osnovn...  

6. december 2017

PERMAKULTURNI BLOG

SUROVINE IN DONOSI

17. november 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ZNANOST V PERMAKULTURI

V permakulturi,...  

27. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

EVOLUCIJA V PERMAKULTURO

7. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

MNOGO ZGODB

V...  

20. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ETIKA, JEDRO PERMAKULTURE

7. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

FILOZOFIJA IZZA PERMAKULTURE

16. december 2016

PERMAKULTURNI BLOG

PLASTI GOZDA HRANE