Permakulturno oblikovanje gozda hrane

17. avgust 2016

PERMAKULTURNI BLOG

TRENDI, HIPSTERJI IN PERMAKULTURA

V današnjem času mnogi permakulturnike primerjajo s hipsterji, permakulturo označujejo kot trend.

Minljivost trendov

Dejansko je trend nekakšna splošna smer, kjer se nekaj premika oz. je smer v katero gre trg. Recimo, modni trend je slog, ki je v danem trenutku najbolj priljubljen. Graf trenda ima hribe in doline in nikakor ni premočrten, temveč je bodisi naraščujoč ali padajoč. Vodoravno zaporedje „hribov“ in „dolin“ je obdobje brez trenda. Če se dotaknem življenja mladih ljudi, bi lahko rekel, da smo bili več ali manj vsi v nekem našem obdobju trendovski. Vse bolj opažam, da se mladostniki zelo radi podrejajo trendom oblačenja, nošenja pametnih telefonov, s slušalkami v ušesih. Pogostokrat zatopljeni v svoj svet, brez opažanja okolice. Vsakdo se je že znašel v podobni situaciji. Kot je rekel slovenski kantavtor Adi Smolar: „saj te prime, pa te mine,...“

Hipsterji

Predvsem so to mladi ljudje iz urbanega okolja in največkrat pripadajo srednjemu razredu. Načeloma hipsterje ne zanimajo trendi, raje nosijo starejša oblačila in se ne sekirajo kaj o njih pravijo drugi ljudje. Svojega sloga hipsterji ne obešajo na veliki zvon. V določenem okolju imajo hipsterji negativen prizvok. Hipsterji so se pojavili v minulem stoletju, nekje v 40-ih letih. Opisuje belopolto mladino, ki se identificirajo z življenjskim slogom glasbenikov takratnih vzpenjajočih se zvrsti glasbe. Po nekaterih podatkih naj bi se beseda hipster razvila iz besede hipi. Menda beseda „hipi“ izvira in zahodno-afriške besede, ki pomeni spregledati. V zadnjih nekaj letih je beseda hipi dobila končnico -ster, iz katere izhaja beseda hipster. Hipsterji so ustvarjalni ljudje, ki cenijo humor, inteligenco in premorejo veliko mero ironije in sarkazma. Zavračajo prevladujočo kulturo in najbolje cenijo neodvisno mišljenje.

Permakultura združuje

Permakultura ali permanentna agrikultura je načrtovan sistem življenjske okolice, pri kateri želimo prenašati vzorce iz narave in jih implementirati v naš vsakdanjik. Bill Mollison je nekoč dejal svojemu učencu, Geoffu Lawtonu, da obstajata le dva vzorca. Vzorec iz narave in vzorec, ki ga permakulturnik upošteva pri načrtovanju in implementira ob permakulturnem oblikovanju. 

Vsi smo zmožni opazovati

Vsekakor lahko trdim, da smo vsi ljudje zmožni opazovanja, če le vemo kaj opazovati in kako opaziti vzorce, ki se pojavljajo pred nami vsak dan. Pred časom sem se z dvemi prijatelji sprehajal in raziskoval ob potoku Lešnica, v okolici Starega Gradu na Otočcu. V okolici je bilo moč videti veliko vzorcev narave, na žalost pa tudi veliko negativnih vzorcev, kjer sem opazil tudi navidezno človeško premoč nad naravo. Spraševal sem se ali moja prijatelja tudi opazita kakšen vzorec na način kot jih vidim jaz.

Ob robu gozda smo parkirali avtomobile in se odpravili po označeni poti do potoka Lešnica, ki se v večini vije po gozdu. Do potoka smo hodili mimo naravnega dela gozda in dela narave, kjer je bil pred kakšnim letom dni narejen posek. Med sproščujočo hojo po naravi sem opazil veliko vzorcev, tako naravnih kot človeških. Velikokrat prijateljem razlagam o permakulturi in vzorcih narave, ponavadi ob kavi. Seveda je večini teorija tuja. Zato sem tokrat izrabil priložnost in prijateljema razlagal o vzorcih v okolici. Najlažje je ljudem pokazati vzorec in ga razložiti na mestu vzorca, saj se vizualni del bolje vtisne v možgane. Nato pride do povezave, v danem primeru, med teorijo in prakso.

Vsega ne mislim pisati, pomembno je bilo le to, da sta prijatelja ob hoji iz gozda začela opazovati in videla vsaj delček vzorcev narave. Poleg vseh videnih vzorcev, smo se najedli in osvežili s plodovi narave. Morda bosta naslednjič koga drugega peljala na sprehod in ponudila vpogled v prečudoviti svet narave in njenih sadov. 

Povezovanje elementov v prostoru in času

V naravi ima vsak element več povezav, ki se med seboj dopolnjujejo. Izredno pomemben element na planetu Zemlja je voda, vir življenja. Torej se vse začne z vodo, elementom, ki se pojavlja v treh agregatnih stanjih (tekoče, plinasto, trdno). V permakulturi stremimo k temu, da vodo čim dlje časa zadržimo na danem območju po vzorcih narave. Na koncu svojega cikla, sladka voda končna v morju. Cilj je, da na tej poti čim dlje časa povezuje maksimalno možno število ostalih elementov (zelenjavni vrtovi, gozdovi, vsa živa bitja, itn.)

Vzročno permakultura na opisanem primeru upošteva tudi načela, kjer povezuje in vsebuje vse mogoče elemente življenja, med njimi tudi trende, hipsterje in vse ostalo. Zatorej permakulture ni moč uvrstiti in kategorizirati kot trend ali hipsterstvo, kajti sta to le dva mikro elementa, delčka mozaika, ki se pojavljata v času in prostoru našega bivanja na Zemlji.

Osti Jarej.

8. junij 2019

PERMAKULTURNI BLOG

KOKOŠJE JAJCE IN JAJCA

9. maj 2019

PERMAKULTURNI BLOG

VPRAŠANJE PERMAKULTURE

1. julij 2018

PERMAKULTURNI BLOG

NAKUP POSESTI

Osnovn...  

6. december 2017

PERMAKULTURNI BLOG

SUROVINE IN DONOSI

17. november 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ZNANOST V PERMAKULTURI

V permakulturi,...  

27. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

EVOLUCIJA V PERMAKULTURO

7. oktober 2017

PERMAKULTURNI BLOG

MNOGO ZGODB

V...  

20. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

ETIKA, JEDRO PERMAKULTURE

7. januar 2017

PERMAKULTURNI BLOG

FILOZOFIJA IZZA PERMAKULTURE

16. december 2016

PERMAKULTURNI BLOG

PLASTI GOZDA HRANE